Wat is de wetenschappelijke naam voor een dwangmatige leugenaar?

Liegen is een vrij veel voorkomende handeling waarbij een persoon een verklaring dat afwijkt van de waarheid. Echter, sommige mensen lijken niet in staat om zichzelf te stoppen van het liegen, dat soms wordt genoemd dwangmatig liegen te zijn. Deze aandoening is anders dan een vergelijkbare symptoom, vertrouwelijk gesprek, waarin de patiƫnt zal instemmen met een verklaring aan hem ongeacht de waarheidsgetrouwheid.

Identificatie

De wetenschappelijke naam voor een dwangmatige leugenaar is een pathologische leugenaar. Het kan ook mythomanie of pseudologia fantastica worden genoemd.

Psychiatrische classificatie

Pathologisch liegen wordt momenteel niet vermeld als een psychische stoornis in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, dat is het gezaghebbende boek over psychische stoornissen gebruikt door gezondheidswerkers.

Controverse

Sommige onderzoekers, waaronder dr Dijk aan de Yale University School of Medicine, zijn van mening dat het moet worden vermeld als een psychische stoornis, omdat pathologische leugenaars niet bewust van het feit dat ze liegen kunnen zijn.

Behandelingen

Momenteel zijn er geen algemeen aanvaarde behandelingen voor pathologisch liegen.

Eerste vermelding

Pathologisch liegen voor het eerst vermeld in de medische geschriften in 1891.