Wat is de primaire functie van Cortisol?

Wat is de primaire functie van Cortisol?

Cortisol is een steroïde hormoon dat wordt geproduceerd door de bijnierschors, volgens Medline Plus. Een veel voorkomende naam voor cortisol is serum cortisol. Cortisol wordt vaak aangeduid als het stresshormoon omdat het verhoogt de bloeddruk wanneer een individu wordt benadrukt.

Effecten

Emotionele en fysieke stress kan verhogen cortisol in het bloed, volgens Medline Plus. Tijdens een normale stressrespons, de bijnier zijn cortisol verhogen. Tijdens periodes van de oefening, depressie, alcohol periodes en verhoogde stress cortisol levels zal toenemen, aldus TestCounty.org.

Voordelen

Cortisol biedt wel voordelen voor het lichaam, waaronder regulering van de bloeddruk, cardiovasculaire functie en hoe het lichaam gebruikt vetten, eiwitten en koolhydraten, volgens Janethull.com. Cortisol veroorzaakt ook de afbraak van spiereiwitten die vrijkomen als aminozuren in de bloedstroom. Deze aminozuren worden door de lever om glucose te synthetiseren door een proces dat gluconeogenese. Dit proces verhoogt ook de bloedsuikerspiegel die de hersenen voorzien van glucose. De hersenen kunnen niet vet als energiebron. Het kan alleen gebruik maken van eenvoudige suikers zoals glucose.

Cortisol veroorzaakt ook het lichaam vetzuren zoals omega-3 vetzuren vrijkomen in de bloedstroom. Spieren kunnen vervolgens deze vetzuren als energiebron.

Overwegingen

Aandoeningen zoals de ziekte van Cushing en de ziekte van Addison kan leiden tot een verhoogde of verlaagde cortisol niveaus, volgens Medline Plus. Hoge cortisol niveaus kunnen betekenen dat een individu heeft een bijnier tumor, de ziekte van Cushing syndroom of ectopische ACTH-producerende tumoren. Lagere niveaus van cortisol kan leiden tot de ziekte van Addison en hypopituïtarisme.

Cortisol gewoonlijk stijgen en dalen in de loop van een dag, volgens Medline Plus. Cortisol niveaus zijn het hoogst van 6 naar 8 uur en laagste rond middernacht.

Waarschuwing

Als een vrouw is het nemen van de pil of oestrogeen, zal ze hoger dan normaal cortisol levels hebben, volgens Medline Plus. Hoge cortisol niveaus kan worden verlaagd door het eten van een uitgebalanceerd dieet, dagelijks te oefenen, ontspannen ten minste 20 minuten per dag, voldoende slaap en het nemen van een multivitamine. Cortisol is essentieel voor het lichaam, maar cortisol die te hoog schadelijk kan zijn.

Tests

Cortisol bloedonderzoeken worden vaak uitgevoerd om detecteren verhoogde of verlaagde productie van Cortisol in het bloed, volgens Medline Plus. Cortisol speelt een rol in bot functie, de bloedsomloop, het immuunsysteem, het metabolisme van voedsel, zenuwstelsel en stressreacties.