Wat is de functie van de blaas?

Wat is de functie van de blaas?

De blaas, een deel van de urinewegen, is een hol rekbaar orgaan in de onderbuik. Ureters dragen urine van de nieren naar de blaas en de blaas geleegd door de urethra. Bij de vrouw, de blaas ligt tegen de uterus en de vagina; en in de mannelijke, tegen het rectum. De blaas heeft een vochtige mucosale binnenvoering dat absorptie weerstaat, zodat de blaas niet urine lekt. Een tweede laag uit elastisch bindweefsel dat rek verleent, en de buitenste dikke spierlaag, de detrusor spier, controleert blaascontractie.

Opslag

De primaire functie van de blaas om te dienen als een reservoir voor het opslaan van urine geproduceerd wanneer de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Volgens de "Hole's menselijke anatomie en fysiologie," de blaas heeft een gebruikelijke capaciteit van ongeveer 2 kopjes, maar in sommige gevallen kan uitstrekken tot maximaal 6 kopjes. Urine vult de blaas van de trigone gebied nabij de basis van de blaas en de blaas uitzet omhoog naar de navel. De rugae (of plooien) glad te strijken en de detrusor spier rekt zich uit en verdunt als de blaas zich vult.

Sensation

Wanneer de blaas gevuld met ongeveer 1/2 kopje urine, stretch receptoren (zenuwen) in de blaaswand berichten naar de hersenen, signalering het gevoel van volheid. De meeste mensen beginnen om ongemak te voelen wanneer de blaas houdt ongeveer een kopje urine, maar plassen onder vrijwillige controle, dus, volgens de National Kidney en Urologic Diseases Information Clearinghouse, kunnen de meeste mensen twee tot vijf uur wachten tussen urinations.

Samentrekking

Wanneer de blaas uitzet, strekreceptoren ook berichten naar mictie (urineren) reflexcentrum in het onderste deel van het ruggenmerg, die op zijn beurt stuurt een impuls terug langs motorische zenuwen naar de detrusor spier, signaleren dat het wordt beperkt. De detrusor spier begint ritmisch samentrekken, waardoor een gevoel van urgentie.

Urineren

De motorische zenuwen signaleren ook de interne sluitspier, een verlenging van de detrusor spier die wraps over de opening naar de urethra, ontspannen. Echter, de externe sluitspier aan de onderkant van de plasbuis is onder vrijwillige controle, dus moet je in staat om te plassen te voorkomen totdat je bewust ontspannen de externe sluitspier.

Herstel

Als de blaas leegt van urine, de motorische zenuwen stoppen met het versturen van berichten naar samentrekken, en de detrusor spier ontspant, plooien en krimpt tot hij weer begint te vullen met urine en de cyclus herhaalt zich.