Wat is de formule voor het berekenen van de bloeddruk?

Wat is de formule voor het berekenen van de bloeddruk?

Bloeddruk is de druk van circulerende bloed tegen de vaatwanden. Deze meting wordt meestal genomen met een stethoscoop, manometer en manchet rond een arm, een snelle indicator van de gezondheid van een persoon. Bloeddrukmanchetten moet correct worden toegepast en opgepompt voor bloeddrukmetingen nauwkeurig te zijn.

De bloeddruk wordt gemeten in millimeter kwik - geschreven als mmHg - omdat, historisch, bloeddruk berekeningen zijn gemaakt met een kwikkolom verplaatst door de druk die door de hartslag en gemeten in millimeters. Tegenwoordig digitale bloeddruk machines kunnen nauwkeurig automatisch berekenen bloeddruk.

Systolische bloeddruk

Systolische bloeddruk meet hoe moeilijk linker ventrikel contracten van het hart om bloed door het lichaam circuleren. Normale volwassen bloeddruk is 120/80, waarbij de bovenste (eerste) getal is de systolische druk.

Diastolische bloeddruk

Diastolische bloeddruk meet de druk in de bloedvaten als de hartkamers zijn ontspannen en vullen met bloed. In een normale volwassen bloeddruk van 120/80, diastole is het onderste (tweede) nummer.

De arteriële bloeddruk

Bereken arteriële bloeddruk (BP) van cardiale output (CO) te vermenigvuldigen met vasculaire weerstand (VR) (Ref 1)

BP = CO x VR

Cardiac output is de snelheid van de bloedstroom door het hart. Vasculaire weerstand is de weerstand van bloedvaten bloedstroom, die wordt beïnvloed door bloedvolume en grootte bloedvat.

Gemiddelde arteriële bloeddruk

Gemiddelde arteriële bloeddruk (MAP) wordt caluculated behulp van de vergelijking:

MAP = [(2 x diastolic)+systolic] / 3

De kaart meet de gemiddelde bloeddruk over de gehele hartcyclus van systole en diastole. Omdat het hart besteedt twee keer zoveel tijd in diastole, terwijl de kamers vullen met bloed, diastole telt twee keer zoveel als de systole, wanneer kamers contract.

Normale gemiddelde arteriële drukwaarden voor volwassenen tussen 70 en 110. Als de MAP lager 60, het hart, hersenen en nieren voldoende bloed en zuurstof functioneren ontvangen.

Overwegingen

Het hart, hersenen, nieren, hormonen en zenuwstelsel werken samen om de bloeddruk te regelen. Als de bloeddruk te laag of hoog is, kan hart- of nierfalen leiden. Normale rust bloeddruk voor volwassenen is de systolische (bovenste getal) minder dan 120 mmHg en de diastolische (onderste getal) van minder dan 80 mmHg. Consequent lage of hoge bloeddruk kan worden gecorrigeerd met medicatie of veranderingen in dieet en lichaamsbeweging.