Wat is de distillatie van olie?

Wat is de distillatie van olie?

Olie of olie wordt geëxtraheerd onder aardkorst in zijn ruwe vorm, die een viskeus mengsel van verschillende koolwaterstoffen. Koolwaterstoffen zijn verbindingen bestaande uit waterstof en koolstof in verschillende verhoudingen. Deze verhouding bepaalt de eigenschappen van de brandstof namelijk kookpunt, wat belangrijk is in een proces dat gefractioneerde destillatie van aardolie. In zijn ruwe vorm, olie is van niet veel nut. Het doel van de distillatie is om ruwe olie te scheiden in bruikbare fracties.

Distillatie van Olie

Het proces van distillatie vereist een fractionele destillatie toren, die de levering van oververhitte olie krijgt van een aangrenzende verwarming. Deze toren bestaat uit verschillende compartimenten geplaatst op elkaar. Kleine openingen die alleen open in de opwaartse richting onder gasdruk verbinden alle compartimenten met elkaar. Zoals de oliedampen te verplaatsen door de toren, ze afkoelen en condenseren in de compartimenten en dus krijgen gescheiden.

Principe van de gefractioneerde destillatie

Het verschil in kookpunt van de verschillende bestanddelen van ruwe olie vormt het uitgangspunt voor de gefractioneerde destillatie. Hoe lager het molecuulgewicht van het bestanddeel, hoe hoger wordt vastgelegd. Daarom krijgen componenten gescheiden van het mengsel in afnemende volgorde van hun kookpunt en vormen verschillende fracties in de destillatie toren. Elk van de verkregen door destillatie van de olie fracties hebben groot belang als brandstof in diverse industrieën.

Verschillende fracties verkregen door destillatie van de Olie

Asfalt vormt de laagste trede en is het deel dat blijft niet verdampt. Dit wordt uit de toren verwijderd door een afvoer continu. Smeerolie is de volgende compartiment dat condenseert bij temperaturen onder 370 graden Celsius. Verwarming Olie condenseert op 300 graden Celsius. Kerosine condenseert op bijna 250 graden Celsius. Benzine is de meest gebruikte fractie. Deze fractie bevat de hoogste waarde en condenseert op 200 graden. De overige componenten van ruwe olie, zoals petroleum gas, hebben zo'n lage kookpunten dat ze ontsnappen aan de toren in hun gasvormige vormen. Deze worden later gescheiden in een ander proces.

Gebruik van verschillende fracties

Benzine, diesel en kerosine zijn de alom bekende fracties verkregen uit de destillatie toren. Alleen al deze fracties vormen het grootste volume van alle. De hoeveelheid verschillende componenten, verkregen door gefractioneerde destillatie sterk afhankelijk van de plaats van de winning van ruwe olie. Ruwe olie afzettingen wereldwijd verschillen in hun samenstelling. De waarde van een voorschot wordt bepaald door het percentage van deze fracties. De zwaardere fracties van de destillatie toren worden doorgegeven via een ander apparaat dat ze breekt in benzine bestanddelen. Dit proces heet kraken.

Ontwikkelingen in Olie Destillatie

Destillatie van de olie is een belangrijk proces gaat af te breken in nuttige inhoud, dan door het verdere proces van kraken, omzetting van deze inhoud in benzine voor commercieel gebruik. Het proces is een zeer oude, die in het geheel niet is veranderd door de jaren heen. Alleen de instrumenten en apparaten die betrokken zijn bij de destillatie van olie hebben een technologische impuls gekregen.