Wat is de betekenis van 'Aderverkalking'?

Wat is de betekenis van 'Aderverkalking'?

Aderverkalking verwijst naar de verharding van de slagaders, waardoor de bloedvaten die het transport van voedingsstoffen en zuurstof naar je lichaam te zijn. De slagaders verharden wanneer een harde stof genaamd plaque vormen van vet en cholesterol en bouwt op de arteriële wanden. Arteriosclerose, die soms wordt genoemd atherosclerose kan beschadigen bloedtoevoer naar de organen of volledig blokkeren bloedstroom.

Effecten

Arteriosclerose kan van invloed zijn op de organen in het lichaam, zoals de nieren, longen, ledematen, hart en hersenen. Beperkt de bloedstroom kan een hartinfarct en angina pectoris veroorzaken. Bovendien kunnen kleine stukjes losgeraakte plaque een beroerte of longembolie veroorzaken.

Symptomen

Bij sommige mensen, misschien aderverkalking geen symptomen totdat de bloedtoevoer is geworden aanzienlijk beperkt. Andere mensen zou kunnen opmerken angina pectoris, pijn op de borst, kortademigheid, aritmie of vermoeidheid. De symptomen van arteriosclerose kan ook variëren volgens welke slagaders aantast. Bijvoorbeeld, kan verharding slagaders in de buurt van je hersenen spreken moeilijkheden, ledematen gevoelloosheid of verslapte gezichtsspieren veroorzaken. Bovendien, veel mannen met arteriosclerose ervaring erectiestoornissen.

Diagnose

Artsen diagnosticeren arteriosclerose door te luisteren naar je hart met een stethoscoop. Aderverkalking leidt soms tot een bruit, of blazen geluid, meer dan een slagader. Een grote verscheidenheid van tests worden uitgevoerd om diagnose arteriosclerose, waaronder cardiale stress testing, arteriografie, CT-scans, intravasculair ultrageluid en pulmonale angiografie.

Behandeling

Mensen kunnen aderverkalking te verminderen door het maken van veranderingen in levensstijl, zoals het eten van een gezonde voeding met veel groenten en fruit, regelmatig te bewegen en niet te veel alcohol drinken. Mensen met een hoge cholesterol of bloeddruk moeten ook deze aandoeningen te behandelen. Verscheidene operaties bestaan ​​ook arteriosclerose, zoals angioplastie en stent halsslagader chirurgie, coronaire bypassoperatie en abdominale aorta aneurysma te behandelen.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontwikkelen van aderverkalking zijn obesitas, voorafgaand hartziekte of familiale voorgeschiedenis van hart-en vaatziekten, roken, diabetes, het eten van een vetrijk dieet, zwaar drinken, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Bovendien, arteriosclerose wordt waarschijnlijker als mensen ouder.

Het voorkomen

Voorkom dat uw slagaders van verharding door het eten van een gezond dieet met veel fruit en groenten. Vermijd vet en hoog cholesterol voeding. Oefenen gedurende 30 minuten per dag en stress te verminderen door middel van technieken zoals diepe ademhaling of ontspanning van de spieren. Als u rookt, overleg dan met uw arts over strategieën om te stoppen. Zorg ervoor dat uw bloeddruk om de één tot twee jaar wordt gecontroleerd en uw cholesterol wordt om de vijf jaar gecontroleerd.