Wat is B2M in Multiple Myeloma?

Multiple myeloma is een kanker van de plasmacellen, witte bloedcellen in het beenmerg. Abnormale plasmacellen vermenigvuldigen in multiple myeloom, die op zijn beurt verhoogt het aantal plasmacellen. Omdat deze cellen maken eiwitten, kenmerkend eiwit in het bloed stijgen bij multiple myeloma ook.

Identificatie

Beta 2 microglobuline of B2M, een eiwit geproduceerd door myelomacellen. Haar aanwezigheid is nuttig in zowel de diagnose en de enscenering van multipel myeloom.

Staging System

De International Myeloma Working Group, IMWG, stelt de normen voor de enscenering van de ziekte op basis van niveaus van B2M en albumine in het bloed. Fase 1 is B2M minder dan 3,5, met een mediane overleving van 62 maanden; fase 2 is B2M tussen de 3,5 en 5,5 met een mediane overleving van 44 maanden; fase 3 is B2M meer dan 5,5 met een mediane overleving van 29 maanden.

Procedure

Om niveaus van B2M controleren, typisch een bloedmonster wordt getrokken uit een ader in de arm. Soms urine of cerebrospinale vloeistof wordt gecontroleerd. De niveaus zijn nuttig bij de diagnose, staging en detecteren behandeling van multiple myeloma.

Functie

B2M niveaus tumor markers. Dit zijn stoffen, meestal eiwitten, die worden geproduceerd door het lichaam in reactie op kankergroei en indicatie van de tumorlast of hoeveelheid kanker aanwezig. B2M gehalten niet bepalen of een patiƫnt multiple myeloma, zoals verhoogde niveaus zijn geassocieerd met andere aandoeningen ook, zoals nierziekte.

Significantie

Wanneer B2M niveaus worden gecontroleerd tijdens de behandeling, afnemende getallen geven een goede respons, terwijl een stabiele of toenemende niveaus betekenen de persoon niet reageert op de behandeling.