Wat heb donkere vlekken betekenen in een botdichtheid Test?

Wat heb donkere vlekken betekenen in een botdichtheid Test?

Een botdichtheid test, ook wel een DXA scan, kan helpen bij het bepalen of een persoon een verhoogd risico op osteoporose, een ziekte waarbij de botten leidt tot zwakkere en meer gemakkelijk gebroken worden. Het maakt gebruik van X-stralen te bepalen hoeveel mineralen, zoals calcium, er in een deel van het bot. Donkere vlekken kan geven waar het bot is minder dicht en bevat minder calcium.

Bone Density Test

Een botdichtheid test werkt als een X-ray, het nemen van foto's van de botten, meestal de wervelkolom en heup. Kleinere machines kan de dichtheid van de botten te meten in de polsen, enkels of voeten, maar een centrale scan waarbij wordt gekeken naar de wervelkolom en de heup is meestal de meest accurate op het opsporen van een lage botdichtheid. De scan is pijnloos en onthult een persoon om een ​​minuscule hoeveelheid straling, ongeveer 1/10 welke bijvoorbeeld een X-ray zou veroorzaken.

Donkere vlekken

Donkere vlekken op botdichtheid test plaatsen aangeven waar het bot is minder dicht. Dit kan worden veroorzaakt door osteoporose of andere factoren. Sommige soorten botkanker, genaamd osteolytische kanker, kan ook leiden tot donkere vlekken te laten zien op een botscan, omdat ook de dichtheid van het bot te reduceren.

Resultaten

Gewoonlijk zal de arts de resultaten van een test van de beendichtheid geven twee getallen, een T-score en een Z-score. De T-score tarieven botdichtheid van de patiënt ten opzichte van de botdichtheid van een gezonde 30-jarige. Een T-score tussen 1 en -1 wordt als normaal beschouwd, maar een T-score die ligt tussen -1 en -2,5 geeft een lage botdichtheid, dat is niet ernstig genoeg om te worden gediagnosticeerd als osteoporose. Een T-score lager dan -2,5 geeft osteoporose. De Z-score, anderzijds, tarieven botdichtheid van de patiënt in vergelijking met iemand van dezelfde leeftijd. De T-score is nuttig om osteoporose te diagnosticeren, maar de Z-score stellen vast of er een onderliggende ziekte veroorzaken of bijdragen aan het gebrek aan botdichtheid.

Osteoporose

Donkere vlekken op botdichtheid scan kan een indicatie zijn van osteoporose, echter, is het aan de arts om de diagnose, meestal met behulp van een T-score van de botscan. Osteoporose zorgt ervoor dat de botten broos worden en gemakkelijker breken. Het treft zowel mannen als vrouwen, maar heeft meer kans om vrouwen treffen. Osteoporose komt vaak zonder symptomen totdat de botten worden zo zwak een breuk optreedt. Fracturen van de heup en de wervelkolom zijn vooral problematisch en kan leiden tot levenslange gevolgen hebben, zoals moeite met lopen.

Behandeling

Als er donkere vlekken op de botdichtheid en / of door een patiënt een lage T-score kan een arts osteoporose diagnose. Bisfosfonaten, medicijnen die helpen bij het opbouwen van de botdichtheid, zijn de meest voorkomende behandeling van osteoporose. Hormonen kunnen ook helpen met osteoporose, maar bisfosfonaten zijn veel effectiever en algemeen gebruikt. Meestal bisfosfonaten worden genomen voor maximaal vijf jaar om gezonde botten te garanderen.