Wat gebeurt er als je slaapt Met Contacten On?

Wat gebeurt er als je slaapt Met Contacten On?

Sommige mensen vinden contactlenzen tot een handig alternatief voor het dragen van een bril zijn. Onderzoek toont echter aan dat het dragen van contactlenzen voor langere tijd schadelijk voor de ogen, vooral als ze versleten tijdens het slapen.

Effecten

In slaap vallen met je contacten op voorkomt tranen van de uitvoering een voldoende hoeveelheid zuurstof naar het hoornvlies (het heldere oppervlak van het oog). Het hoornvlies beschermt de ogen tegen schadelijke deeltjes. Zonder deze zuurstof, de lenzen worden droog en zich houden aan de ogen, waardoor het verwijderen moeilijk.

Infecties

Afgezien van droge ogen, slapen met contactlenzen op kan ook leiden tot ernstige infecties van het hoornvlies. Deze infecties omvatten corneale ulcera (onbeschermde snijwonden), keratitis (ontsteking van het hoornvlies) en neovascularisatie (overmatige groei van bloedvaten in de cornea).

Symptomen

De symptomen van deze aandoeningen zijn pijn, rode ogen (ook wel roze oog), wazig zien, jeukende ogen, afscheiding, gevoeligheid voor licht, tranen en zwelling. Als een van deze symptomen zich voordoen, onmiddellijk een arts raadplegen. Vermindering van het gezichtsvermogen en zelfs blindheid kan optreden indien onbehandeld.