Wat gebeurt er als een fentanylpleister wordt gesneden?

Wat gebeurt er als een fentanylpleister wordt gesneden?

Fentanyl transdermaal systeem

Fentanyl is een schema II opioïde agonist, een krachtige verdovende gebruikt bij de bestrijding van terugkerende matige tot ernstige chronische pijn. De chemische naam N-fenyl-N- (1- (2-fenylethyl) -4-piperidinyl) propaanamide.

Het fentanyl transdermaal systeem, merknaam Duragesic, is een pleister die een gecontroleerde dosis van het geneesmiddel fentanyl huid van de patiënt levert. Het fentanyl wordt geabsorbeerd, vervolgens opgepikt door de systemische circulatie onder de oppervlakte van de huid.

De pleister komt in verschillende grootte van 5, 10, 20, 30 en 40 cm2 die overeenkomen met een dosis afgiftesnelheid van 12, 25, 50, 75, en 100 mcg / h respectievelijk (mcg / h betekent microgram per uur, vermelding van de drug release tarief). Hoe groter de patch, des gebied het geneesmiddel om door de huid.

Patch Bouw

De pleister bestaat uit vier lagen en een beschermende bekleding uit kunststof film die rechthoekig van vorm. De onderste laag tegen de huid een fentanylbevattende lijm op. Dit is de zijde die hecht aan het buitenoppervlak van de huid. Over deze laag een ethyleen-vinylacetaatcopolymeer afgiftemembraan dat de hoeveelheid geneesmiddel die door het aan de huid regelt. Boven de afgiftemembraan het geneesmiddelreservoir bevat fentanyl en alcohol USP gegeleerd met hydroxyethylcellulose. Het fentanyl wordt gemengd met gegeleerde alcohol en hydroxyethylcellulose zodat het kan passeren door het membraan voor de levering aan de huid van de patiënt. De buitenste laag boven het reservoir, is de steun dat de pleister elkaar houdt.

De aanwezigheid van alcohol in de patch verhoogt ook de permeabiliteit van de huid, waardoor meer van het geneesmiddel te stromen door de derma. Een minimale hoeveelheid alcohol vrijkomt in de huid met een snelheid van 0,2 ml in de 72-uur levensduur van de patch.

Het snijden van een fentanylpleister

Wanneer fentanylpleisters gesneden of gesneden op enigerlei wijze wordt het geneesmiddelafgiftesysteem gecompromitteerd en verliest het vermogen om de fentanyl te regelen. Het copolymeer membraan in de patch werkt als een beveiliging poort, waardoor maar een beperkt aantal moleculen van het geneesmiddel te passeren. Als die beveiliging poort beschadigd, de pleister levert een grotere dosis van het geneesmiddel sneller.

Levering van een grote dosis fentanyl is potentieel dodelijk zijn. Het geneesmiddel kan het afsluiten van de ademhaling en veroorzaken inroepen teveel in het lichaam. In geen geval mag u snijden, schrapen, spleet, kras of anderszins de integriteit van een fentanylpleister veranderen, omdat dit de gehele inhoud van het systeem zal veroorzaken in een keer te leveren waardoor ernstige schade, met mogelijk dodelijke afloop.

Wees uiterst voorzichtig bij het nemen van fentanyl. Nonmedical gebruik van deze drug is fataal geweest als gevolg van een overdosis, of respiratoire depressie, en het mag niet worden gemengd met andere geneesmiddelen, tenzij geadviseerd door een arts. Het geneesmiddel mag alleen worden gebruikt onder toezicht van een arts.