Waarom is er opzwellen van ledematen Na Colon Chirurgie?

Waarom is er opzwellen van ledematen Na Colon Chirurgie?

Na colon chirurgie, zwelling in de onderste ledematen of rond de lies kan worden waargenomen. In sommige gevallen, de zwelling wordt extreme, met de poot of poten aangetast gevoel ongewoon zware. Hoewel diagnose aanvankelijk onzeker zijn, dit waarschijnlijk een aandoening genaamd lymfoedeem veroorzaakt door schade aan de lymfeklieren tijdens chirurgie. Het kan langdurig en moeilijk te behandelen, zoals verder chirurgie verdere schade aan het lymfestelsel veroorzaken.

Colon Chirurgie

Het colon is deel van de dikke darm, de lengte van de darm die water en voedingsstoffen uit het voedsel absorbeert voordat het overgaat in het rectum waar het uiteindelijk wordt uitgestoten als afval. Colon chirurgie (colectomie) treedt meestal in gevallen van darmkanker, maar kan ook worden gebruikt voor behandeling van colitis ulcerosa. Het doel van de operatie is het gedeelte van de dikke darm, waar een tumor gedetecteerd, waardoor alleen gezond weefsel te verwijderen. In anastomose, worden de gezonde gedeelten van de colon opnieuw aangesloten met hechtingen of nieten, herstel van de functie van de darm. Alternatief, in colostomie, het deel van de colon afdalen van de maag is door buis een uitwendige stoma die fecaal materiaal verzamelt.

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel is een onderdeel van het immuunsysteem van het lichaam. Bestaande uit lymfeklieren en de lymfevaten die hen verbinden, het lymfestelsel helpt het lichaam te verdedigen door een aanval op kankercellen en bacteriƫn. Wanneer lymfeklieren verwijderd of beschadigd, kan lymfatische vloeistof ophopen in het lokale weefsel, vooral in de onderste ledematen, waardoor zwaarte, extreme zwelling en verkleuring van de huid.

Lymfoedeem

Een neveneffect van een operatie aan darmkanker is zwelling in de ledematen als gevolg van lymfoedeem. Lymfoedeem gevolg van beschadiging van de lymfeklieren, die kan optreden tijdens een colectomie. Het begin van lymfoedeem geleidelijk, meestal beginnend met vage symptomen van zwaarte in de ledematen. De aandoening wordt gewoonlijk gediagnosticeerd door waarneming van de omvang van de zwelling als het zich ontwikkelt. Het is ook mogelijk om de ophoping van vocht te meten.

Behandeling

Niet-intrusieve behandelingen van lymfoedeem zijn onder andere massage, lichte oefeningen en het dragen van compressie kleding. In ernstige gevallen kan lymfatische vloeistof worden afgevoerd uit het betreffende gebied. De volumineuze weefsel vangen van de vloeistof kan worden verwijderd door invasieve chirurgie, maar het risico van het veroorzaken van verdere schade aan het lymfestelsel en waardoor de toestand slechter.

Andere oorzaken van de zwelling

Andere mogelijke oorzaken van gezwollen ledematen onder meer problemen met de bloedsomloop mogelijk gerelateerd aan inactiviteit na een operatie, of veneuze obstructie als gevolg van de bloedstolling. Aanvankelijk kan het moeilijk zijn om lymfoedeem onderscheiden van andere vormen van zwelling.