Voordeel van fytosterolen en fytostanolen

Fytosterolen zijn van nature voorkomende chemische stoffen gevonden in alle plantaardige voedingsmiddelen. Fytostanolen zijn een subgroep van fytosterolen. Het verschil tussen de twee ligt in chemische structuur, maar zij vergelijkbare voordelen.

Cholesterol

Fytosterolen en fytostanolen hebben goed gedocumenteerde voordelen van het verlagen van zowel de totale cholesterol en LDL-cholesterol bij mensen en verminderen van het risico van hart- en vaatziekten.

Kanker

Volgens het Linus Pauling Institute, hebben dierstudies beperkte gegevens die suggereren dat het nemen van zeer grote hoeveelheden van fytosterolen zou de groei van borst- en prostaatkanker remmen geproduceerd.

BPH

Volgens het Linus Pauling Institute, hebben enkele klinische proeven gevonden dat fytosterolen en fytostanolen verminderen de symptomen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH), ook bekend als vergrote prostaat.

Voedselbronnen

De hoogste hoeveelheden van fytosterolen en fytostanolen zijn gevonden in ongeraffineerde plantaardige oliƫn, met inbegrip van groenten, noten en olijfolie. Andere goede voedingsbronnen zijn zaden, noten, peulvruchten en volkoren granen. Een verscheidenheid van voedingsmiddelen hebben fytosterolen en fytostanolen toegevoegd.

Supplementen

Fytosterolsupplementen zijn beschikbaar als beta-sitosterol. Je moet deze supplementen te nemen bij de maaltijd die vet bevatten, volgens het Linus Pauling Institute. Ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten niet deze supplementen te nemen, omdat hun effect in hogere doses op de zich ontwikkelende foetus, indien aanwezig, is onbekend.