Voedingswaarde van Halvah

Voedingswaarde van Halvah

Halvah is gebaseerd op een Arabische wortel die betekent "zoet." Een traktatie vergelijkbaar met de moderne halvah, honing bedekt sesamzaadjes, werd in het oude Babylon gebruikt door vrouwen om gezondheid en schoonheid te bewaren. Romeinse soldaten aten de combinatie van kracht, begrijpelijk, want sesamzaad bevatten een verscheidenheid aan belangrijke vitaminen, mineralen en eiwitten. Deze voedingsstoffen worden gemakkelijker verteerd en gebruikt als de sesamzaadjes worden vermalen tot een pasta of boter heet tahin. Sterk gezoete sesamzaad pasta is de essentie van het moderne commerciële halvah. Hoewel sesamzaad algemeen een gezonde voeding keuze, de hoeveelheid suiker in halvah maakt matige inname noodzakelijk.

Identificatie

Halvah is populair in het Midden-Oosten, Centraal- en Zuid-Azië, en in de Joodse gemeenschappen over de hele wereld. Hoewel veel variaties bestaan, wordt de meeste commerciële halvah basis van tahin, een sesamzaad pasta. Andere noten of zaden boters kunnen worden gebruikt, zoals zonnebloem, amandel of walnoot. Common versieringen omvatten de toevoeging van chocolade of noten zoals pistachenoten of pijnboompitten. In sommige landen wordt halvah bereid met granen, peulvruchten of groenten.

Serving Size

Commercieel halvah is meestal verkrijgbaar in acht ounce bars, gelijk aan 227 gram. Maar door de zoetheid, een portie is meestal minder dan de helft van dergelijke bar. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw gegevens over de voedingswaarde van halvah zijn gebaseerd op een 227 gram portie vlakte sesam halvah. Eén portie bevat 1185 calorieën (kcal). Van de 227 gram, meer dan 130 gram zijn koolhydraten, en van deze, ongeveer 120 zijn suiker. Traditioneel werd halvah gezoet met honing. Commerciële halvah is meer kans op glucose, high fructose corn syrup of geraffineerde witte suiker bevatten.

Eiwit

Een acht-ounce bar gewoon halvah is ongeveer acht procent eiwit. Een 227 gram portie bevat ongeveer 18 gram eiwit, iets minder dan de helft van de aanbevolen dagelijkse inname. Dit omvat ten minste 17 aminozuren, waaronder enkele die essentieel zijn voor de mens. Sesame tahin bevat opmerkelijke niveaus van leucine en arginine, aminozuren die moet worden verkregen via de voeding.

Vet

Een acht-ounce stuk halvah bevat ongeveer 72 gram vet, waarvan ongeveer een zesde verzadigd vet. Het meeste vet in tahini is rijk aan enkelvoudig onverzadigde omega-9-vetzuren. Sesamolie bevat fytosterolen, die zijn geassocieerd met lagere niveaus van lage dichtheid lipoproteïne (LDL) of "slechte cholesterol", en hogere niveaus van high-density lipoproteïne (HDL) of "goede cholesterol."

Andere voedingsstoffen

Sesamzaad tahin is bijzonder rijk aan koper, ijzer, mangaan, magnesium en calcium. Het bevat ook vitamine E en B1 (thiamine). Een acht-ounce bar (227 gram) bevat ongeveer 10 gram voedingsvezels. Misschien het belangrijkst, sesamolie is een belangrijke bron van fyto-oestrogenen, die weliswaar technisch geen voedingsstoffen, hebben antioxidant en anti-kanker eigenschappen.