Vlas Effect op low-density lipoprotein

Vlas Effect op low-density lipoprotein

Verlaging hoeveelheden schadelijke low-density lipoproteïnen (LDL) is essentieel voor de cardiovasculaire gezondheid. Statines zijn een groep geneesmiddelen gewoonlijk voorgeschreven voor de verlaging van LDL-cholesterol. Helaas, ongeveer 25 procent van de patiënten voorgeschreven statines hen staken vanwege bijwerkingen. De toevoeging van vlas aan het dieet kan helpen dergelijke patiënten en anderen die geïnteresseerd zijn in het voorkomen van hart- en vaatziekten, de bloedspiegels van lage dichtheid lipoproteïnen te verminderen.

Cholesterol

Cholesterol is een wasachtige vet dat in het bloed wordt gedragen door stoffen genaamd lipoproteïnen. De twee belangrijke typen lipoproteïnen zijn low-density lipoproteïnen (LDL) en high-density lipoproteïnen (HDL). LDL wordt beschouwd als "slecht" omdat het de soort cholesterol dat zich ophoopt op de wanden van de slagaders. De plaques die zich ontwikkelen kan een hartaanval of een beroerte veroorzaken. HDL wordt aangeduid als "goede cholesterol", omdat men gelooft verantwoordelijk voor het transport van cholesterol vanaf de slagaders en de lever, zodat het kan worden geëlimineerd uit het lichaam.

Vlas

Vlas is een eenjarige plant die vele toepassingen in de geschiedenis heeft gehad. De vezels van de plant van oudsher gebruikt om linnen te maken. De lijnzaad, ook bekend als lijnzaad, bevat voedingswaarde nuttige stoffen en is lang gebruikt door vele culturen voor medicinale doeleinden. Lijnzaad bevatten vezels, eiwitten, essentiële vetzuren, in het bijzonder alfa-linoleenzuur (ALA) en lignanen (chemicaliën die de menselijke oestrogeen hormoon nabootsen.) Blijkt dat de vezelsamenstelling en liganden zijn verantwoordelijk voor het verlagen van het cholesterolgehalte.

Vezel en LDL

Lijnzaad is rijk aan zowel oplosbare en onoplosbare vezels. Twee eetlepels gemalen lijnzaad bevatten 4 gram voedingsvezels. Onoplosbare vezels intact blijft als het functioneert om te helpen verhuizen afvalstoffen via de darmen. Oplosbare vezels is het type dat bindt aan de cholesterol in het bloed en helpt te elimineren uit het lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat voor elke 1 tot 2 gram oplosbare vezels per dag verbruikt, low-density lipoproteïnen naar beneden 1 procent. In tegenstelling tot de zaden, doet lijnzaadolie geen vezels bevatten.

Lignanen en LDL

Lignanen zijn natuurlijk voorkomende fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen) die sterk lijken op de menselijke oestrogeen. Lijnzaad bevat ongeveer 100 keer meer lignanen dan andere voedingsmiddelen. Secoisolariciresinol diglucoside (SDG) is de specifieke phytoestrogen betrokken bij het verlagen van cholesterol. Volgens een studie gepubliceerd door de American Heart Association, SDG vermindert hoog cholesterol-gerelateerde atherosclerose door het verminderen van totaal en LDL cholesterol en het verhogen van HDL-cholesterol. In tegenstelling tot de zaden, ofwel lijnzaadolie geen significante hoeveelheid lignanen bevatten.

Formulieren en Dosering

Lijnzaad is beschikbaar in een verscheidenheid van vormen, waaronder hele zaden, gemalen zaden en lijnzaadolie. Het is de lijnzaad, in plaats van de lijnzaadolie, dat is aangetoond dat LDL cholesterol. Hele zaden vereisen slijpen voordat inslikken. Anders zou het lichaam niet de voedingsstoffen te absorberen. De werkzame bestanddelen in de zaden snel breken bij blootstelling aan milieu-elementen zoals warmte en licht. Daarom moet zaden worden geconsumeerd binnen 24 uur na het malen. Een eetlepel lijnzaad 2-3 maal per dag of 2-4 eetlepels één keer per dag zijn de aanbevolen doses.