Vilka är orsakerna till ledinflammation?

Orsaken till ledinflammation kan vara akut eller kronisk och förekommer överallt i kroppen. Inflammation i lederna är resultatet av en underliggande sjukdom och korrekt diagnos kommer att bestämma behandling som krävs för att lindra eller stoppa inflammation. Några orsaker till ledinflammation är på grund av infektion, skada, artrit, slitage, onormal autoimmun reaktion eller sjukdom.

Gikt

Gikt är en form av artrit som orsakar ledinflammation vanligtvis i stortån och kan påverka foten och fotleden. Gikt orsakas av höga nivåer av urinsyra, en restprodukt, i blodet. Kristaller avsattes i lederna som orsakar inflammation, smärta, brännande och styvhet. Symtomen kan komma och gå med månader eller år mellan attack och pågå några dagar till några veckor.

Bursit

De slemsäckar är säckar fyllda med vätska som dämpar och smörj lederna. När bursa i ett gemensamt blir inflammerad, är rörelse smärtsam. Ledinflammation kan förekomma i höfter, knän, armbågar, axlar eller häl. Bursit kan orsakas av trauma, överanvändning, artrit, gikt eller infektion. Symtom som uppstår inkluderar stelhet, värk, smärta, svullnad, hud som verkar röd och varm.

Chondromalacia Patella

En orsak till ledinflammation kan vara chondromalacia patella eller skada som påverkar brosket under knäskålen. Det är också kallad patellofemoral smärta. Brosket mjukar upp och bryter ner tillåter benen i knäleden för att mala samman. Detta orsakar smärta som kan kännas tråkig och ömmande och ökar när huk, går upp och ner i trappor, på knä eller sitter under längre perioder. Om knät är svullet, rött, smärtsamma, även vid vila och åtföljs av feber, uppsök läkare omedelbart.

Hepatit

Det finns sex typer av hepatit, A, B, C, D, E och G. Hepatit vara akut, förbättra med behandling, eller kronisk, som leder till problem livslångt hälsa. Akut hepatit som orsakas av ett virus, paracetamol eller exponering för kemikalier kan vara orsaken till ledinflammation och smärta. Autoimmun hepatit är resultatet av kroppens immunförsvar angriper sig själv. Ett av symptomen är ledvärk och inflammation.

Smittskydds

Smittsamma sjukdomar som mässling, påssjuka och röda hund orsakas av ett virus sprids genom att komma i kontakt med en smittad person. Det är också sprids genom små droppar i luften från en smittad person hostar eller nyser. Några vanliga symtom som förekommer är ledinflammation, smärta och muskelvärk.