Verschillende soorten wonden

Verschillende soorten wonden

Wonden zijn verwondingen opgelopen tijdens uitglijden, vallen en andere ongelukken, evenals chirurgische incisies. Er zijn verschillende soorten wonden. Inzicht in de aard van de wonden bevordert de juiste zorg en genezing. Sommige wonden vereisen gespecialiseerde zorg en aandacht. Ze kunnen worden ingedeeld op basis van hun uiterlijk in vier groepen.

Schaafwonden

Schaafwonden zijn wonden die vaak worden aangeduid als schaafwonden. Deze wonden zijn meestal niet zeer ernstig en niet vereist chirurgie of steken. De wonden gebeuren wanneer iemand valt. De huid wordt afgeschuurd tegen een harde ondergrond zoals beton of hout. De oppervlaktelagen van de huid geschraapt. Bloeden en bloedverlies minimaal.

Aangezien de bovenste huidlaag wordt verwijderd slijtage wonden, infectie is een zorg. De wond moet voorzichtig worden gereinigd om alle vuil en vuil te verwijderen. Toepassing van een antibacteriële zalf over het wondoppervlak houdt de wond vrij van infectie-veroorzakende bacteriën.

Incisies

Een incisie is een wond vaak gecreëerd door bezuinigingen tijdens de operatie. Deze wonden lijken met nette, gelijkmatige randen. Ze worden gemaakt door een scalpel of ander chirurgisch snij-instrument. Insnijdingen zijn dieper dan oppervlakkige lagen van de huid. Hierdoor ontstaat een risico op infectie.

De eerste agenda voor insnijdingen is om de randen van de wond te sluiten. Wonden kunnen worden gesloten met verschillende technieken. Hechtingen sluit de wond met behulp van draad. Deze kan worden gemaakt van absorbeerbaar of niet absorbeerbaar materiaal. Absorbeerbare hechtingen lossen, terwijl de niet-absorbeerbare hechtingen uiteindelijk moet worden verwijderd. Zorg moet worden genomen om de incisie schoon.

Chirurgische nietjes ook insnijdingen. Ze kunnen worden gemaakt van een medische kwaliteit metaal. Volgens de operatie encyclopedie, worden zij verwijderd na een periode van zeven tot 10 dagen en geen infecties veroorzaken zo vaak als hechtingen.

Snijwonden

Snijwonden zijn wonden die door een snede of gescheurde huid. De wond zorgt voor een breuk in de huid. Bloeden is een normaal verschijnsel, zoals pijn. Bel voor noodhulp als het bloeden is snel en ernstig. Als de cut is niet ernstig, kan zelfzorg gerechtvaardigd.

Voor aanraken van de wond, handen wassen met water en zeep vermindert het risico van infectie. Reinig de wond met water. De druk moet worden toegepast als de wond blijft bloeden. Breng een niet-pluizende bandage om de wond te bedekken.

Puncties

Puncties zijn doordringende wonden. Het gaat om meerdere lagen van de huid en kan worden veroorzaakt door scherpe voorwerpen zoals messen of spijkers. De wond kan bloeden en pijn veroorzaken.

Deze soorten wonden kunnen ernstig zijn. Hoewel de wond klein uitzien, interne bloeden is een gevaar. Roep de hulp van een dringende zorgcentrum of gezondheidszorg team. Als een roestig voorwerp veroorzaakt de wond, kan de behandeling voor tetanus worden besteld.