Verschillende methoden van anticonceptie

Het hebben van een baby is een prachtige en levensveranderende ervaring, maar het is het beste wanneer het zorgvuldig gepland, in plaats van een verrassing evenement. Om die reden is het verstandig om één of andere vorm van anticonceptie elke keer dat je seks hebt gebruiken, tenzij je open staat voor de mogelijkheid van een zwangerschap zijn.

Functie en Types

De functie van anticonceptiva per definitie is om ongeplande conceptie en zwangerschap te voorkomen. Een paar soorten voorbehoedsmiddelen, namelijk condooms en sommige soorten van vaginale schuimen, kan enige bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen bieden ook. Voorbehoedsmiddelen hebben de neiging om te vallen in 1 van de 3 categorieën: over-the-counter-methoden (die u kunt kopen in een winkel), het voorschrijven methoden (types die de goedkeuring van een arts nodig is) en natuurlijke methoden. Van deze 3 categorieën sommige middelen functioneren door zodat het sperma de eicel bereikt (vaak barrièremethoden), terwijl anderen hormonale manipulatie ovulatie of implantatie van een bevruchte eicel te voorkomen, terwijl andere een combinatie van deze benaderingen.

Over-the-Counter Methoden

Over-the-counter voorbehoedsmiddelen hebben de hand liggende voordeel van het gemak - je kunt gewoon lopen in een winkel en ze te kopen zonder te gaan door het proces van het krijgen van een afspraak met de dokter. Bovendien, sommige mensen zijn niet erg comfortabel bespreken van seks met een arts, zodat ze de voorkeur aan de anonimiteit van de mogelijkheid om gewoon iets te kopen in de winkel. De nadelen van over-the-counter methoden die doeltreffend is meestal iets lager dan voorschrift geboortebeperking. Hier zijn de belangrijkste soorten van over-the-counter voorbehoedsmiddelen:

Condooms: Condooms werken als een barrière. Mannelijke condooms worden gedragen over de penis en bevatten de zaadcellen na ejaculatie, het voorkomen van bevruchting van een eicel. Vrouwencondooms werken op vergelijkbare wijze door het creëren van een omhulsel dat sperma verhindert de baarmoeder. Omdat ze het contact van lichaamsvloeistoffen te voorkomen, condooms zijn ook de meest effectieve bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, kort van onthouding. Echter, als condooms niet goed functioneert of als ze breken of vallen tijdens het vrijen worden gebruikt, de zwangerschap is mogelijk.

Contraceptieve spons: De contraceptieve spons wordt in de vagina ingebracht om te zitten in de buurt van de baarmoedermond. Het werkt door te voorkomen dat het sperma uit het invoeren van de baarmoeder, alsmede met zaaddodend middel om zaadcellen het vermogen om te zwemmen belemmeren. Onjuiste plaatsing van de spons kan de effectiviteit ervan beïnvloeden.

Zaaddodend schuim / gelei: Spermiciden meest effectief wanneer gebruikt als een aanvullende methode naast condooms of membranen, maar zijn niet erg betrouwbaar als belangrijkste anticonceptiemiddel. Ze kunnen de effectiviteit van condooms verbeteren door een back indien het condoom breekt.

Prescription Methoden

Prescription methoden van anticonceptie en voorbehoedsmiddelen hebben de neiging het meest effectief te zijn, met een aantal met de tarieven van beter dan 99 procent effectiviteit voor het voorkomen van zwangerschap bij correct gebruik, maar recept methoden vereisen een bezoek met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voor de plaatsing en / of een geschikt recept :

Hormonale anticonceptie: Deze hebben de beste track record van alle voor het voorkomen van zwangerschap. Hormonale methoden werken door ovulatie voorkomen en / of verminderen van de kans van implantatie in het geval dat een ei bevrucht. Hormonale anticonceptie methoden omvatten dagelijkse pillen, patches die wekelijks worden verschoond, hormonale injecties elke 3 maanden of een vaginale ring die is gewijzigd na 3 weken. Er zijn implanteerbare hormoon apparaten zoals Norplant (waarin de hormonen worden geïmplanteerd onder de huid) en de Mirena spiraaltje die hormonen afgeeft als onderdeel van zijn functie.

Diafragma en pessarium: Deze worden in de vagina geplaatst over de baarmoederhals direct voor seks en werk als barrières die het sperma uit bevruchten het ei. Ze moeten voorzien zijn van een arts om een ​​adequate werking ervan te waarborgen.

Spiraaltjes: Uit onderzoek blijkt dat spiraaltje werk door het maken van de baarmoeder onbegaanbaar om sperma in plaats van het voorkomen van innesteling van een bevruchte eicel. Een spiraaltje moet worden ingebracht door een arts, maar biedt zeer effectieve contraceptieve bescherming voor een lange periode. De 2 belangrijkste soorten spiraaltjes zijn de koperen spoel, die geen hormonen bevat, en de eerder genoemde Mirena.

Chirurgische methoden: Permanente sterilisatie, zoals afbinden van de eileiders of vasectomie, zijn meestal effectief in het voorkomen van zwangerschap, maar in zeldzame gevallen kan mislukken als de buizen samen te groeien terug. Chirurgische sterilisatie kan soms worden teruggedraaid, maar niet altijd, dus moet worden gereserveerd voor mensen die niet willen dat meer kinderen of niet willen kinderen helemaal.

Natuurlijke methoden

Natuurlijke methoden in het algemeen de minst betrouwbaar tegen zwangerschap, behalve onthouding, maar ze kunnen de beste keuze voor personen die religieuze bezwaren anticonceptie of die de voormelde werkwijzen voor een of andere reden niet kan gebruiken:

Onthouding: Uiteraard geheelonthouding biedt 100 procent bescherming tegen zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen, maar orale en anale seks kan leiden tot seksueel overdraagbare aandoening - of de zwangerschap als sperma in contact komt met de vagina.

Natuurlijke gezinsplanning: Vrouwen kunnen alleen zwanger worden als er sperma aanwezig in de voortplantingsorganen op de dag van de eisprong, en gezien het feit dat sperma leven slechts tot een week in het lichaam van de vrouw, dat betekent dat er slechts ongeveer een week tijdens de menstruele cyclus dat een vrouw zwanger kan raken. Het kan echter een uitdaging om aan te wijzen dat exacte week zijn, gezien het feit dat de menstruatiecyclus vaak kan variëren van een maand tot de volgende. Dus, wanneer het wordt gebruikt door savvy mensen die letten op signalen van hun lichaam 'en de praktijk onthouding tijdens de vruchtbare tijden, natuurlijke gezinsplanning kan zeer effectief zijn - maar met een onregelmatige menstruatiecyclus kan betekenen dat NFP storinggevoelige zelfs door geïnformeerde personen .

Intrekking: Met deze methode, de mannelijke trekt zijn penis uit de vagina voor de ejaculatie. Intrekking vermindert de kans op zwangerschap, maar vereist discipline - en omdat zaadcellen in voorgevulde ejaculatoire vloeistof kan zijn, is niet helemaal effectief tegen zwangerschap.

Waarschuwing

Vergeet niet dat er geen voorbehoedsmiddel is 100 procent effectief tegen zwangerschap behalve geheelonthouding - en de meeste van de bovenstaande opties bieden geen betrouwbare bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is het veiligst om in een monogame relatie op lange termijn, wanneer de uitoefening van geslachtsgemeenschap.