Verschil tussen radiografie & Radiologie

Verschil tussen radiografie & Radiologie

Radiologie is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van de ziekte met behulp van röntgenfoto's en andere vormen van ioniserende en niet-ioniserende straling. Het omvat radiodiagnostiek, therapeutische radiologie en nucleaire geneeskunde.

Beoefenaars

Radiologie heeft twee soorten beoefenaars: radiologen en radiologische technologen. Radiologen zijn artsen die in een van de takken van de radiologie een residency hebben afgerond. Radiologische technologen zijn personen die een opleiding in een erkende programma te maken met een van de takken van de klinische radiologie hebben afgerond.

Radiografie

Radiografie is de productie van radiografische afbeeldingen voor gebruik bij de diagnose van ziekten met ioniserende straling. Een veelvoorkomend voorbeeld van radiografie is een röntgenfoto van de borst of een röntgenfoto. Gecomputeriseerde tomografie of kat scannen, aangeduid als CT, is een andere vorm van radiografie uitgevoerd door radiologische technologen.

Radiologie

Radiologie wordt beoefend door erkende artsen. Diagnostische radiologen zijn verantwoordelijk voor het interpreteren van de beelden die door technologen. Zij dicteren hun interpretaties, die worden omgezet in rapporten die deel uitmaken van de permanente medische dossiers van patiënten te worden.

Radiologie Specialties

Radiologen gespecialiseerd in verschillende sub-categorieën van radiologie. De meest voorkomende categorie is radiodiagnostiek. Interventionele radiologen gebruiken X-stralen en katheters om ziekte te behandelen. Nucleaire geneeskunde gebruikt radioactieve isotopen in de diagnose en behandeling van ziekten. En therapeutische radiologie worden ioniserende straling ziekte te behandelen.

Technoloog Specialties

Technologen zijn ook gespecialiseerd in subcategorieën van radiologische technologie. De meest voorkomende subcategorie is radiografie. Andere categorieën omvatten computertomografie, MRI, mammografie, echografie, speciale procedures, nucleaire geneeskunde en therapeutische radiologie.