Vad du ska ta för Matförgiftning Symptom

Matförgiftning kommer från att äta förorenad eller dåligt beredda livsmedel, vilket kan leda till illamående, kräkningar, diarré, muskelkramper och feber. Symptomen varar vanligen några dagar, och medan de kan göra dig olycklig, de är sällan dödlig om den behandlas på rätt sätt. Barn, gravida kvinnor och äldre personer bör vara särskilt försiktig när det handlar om matförgiftning, dock. De kör den största risken. Du bör alltid tala med en läkare, oberoende eftersom han kan diagnostisera den speciella typ av matförgiftning lättare. Förutom eventuella behandlingar som han föreskriver, kan du ta några steg för att bidra till att minska symptomen.

Vätskor

Kräkningar och diarré ta vatten ur kroppen, vilket innebär risk för uttorkning. Motverka det genom att ta in vatten, Gatorade eller tydliga läsk, till exempel 7-Up eller ginger ale. Undvik koffeinhaltiga drycker - koffein är ett diuretikum - och dricka vätskan i små klunkar snarare än stora klunkar. Om du är bekymrad över näringsbehov, anser skålar med kycklingbuljong eller buljong. Om du har problem att hålla vätska ner, suga på chips is istället. Se till att markerna är tillräckligt små för att inte kvävning och ersätta dem ofta som du förbrukar dem.

Matar

När du lider av matförgiftning, kommer du inte att kunna äta mycket, och du bör nog vänta minst ett par timmar innan du försöker att konsumera något. När du gör, hålla sig till intetsägande, lättsmälta livsmedel och börja långsamt. Kex, toast, gelatin, vitt ris och bananer rekommenderas. Håll dig borta från allt hårdare, och sluta äta om du börjar känna dig illamående igen (kräkningar tar vätskor och näring ur kroppen). Undvik mjölk och mejeriprodukter - de gör diarré värre - och aldrig ta mer än du känner att du kan hantera.

Medicinering

Mayo Clinic och andra yrkesgrupper betonar behovet av att undvika anti-diarré medicinering. Även om det kan lindra symptomen, det minskar också kroppens förmåga att bekämpa bakterierna, som kan förlänga pärs. I vissa fall kan antibiotika vara till hjälp, men det beror på vilken typ av mat som har förgiftat dig; få en läkares rekommendation och ta inga antibiotika om han inte ger dig det okej. I sjukhus situationer kan de ge dig intravenösa vätskor, som ger elektrolyter och bidra till att återfukta dig snabbare än att ta vätskor genom munnen. Merparten av tiden, läkarna föredrar att låta symptomen passera utan formell medicinsk behandling. De rekommenderar vila i en lugn miljö noggrann övervakning av vätskenivåer, samt en "grin och bära den" attityd tills saker börjar förbättras.