Vad är Vatten behandlingar för att förebygga amöbadysenteri?

Amöbadysenteri är en mycket allvarlig sjukdom som orsakas av intag av mänsklig avföring i förorenad mat eller vatten. De bakterier som orsakar sjukdomen är cystor med hårda skal, som tillåter dem att överleva långa tider utanför kroppen och skydda dem från magsyra. Symtom på dysenteri inkluderar kräkningar, ofta diarré, uppsvälld mage och blodig avföring. Felaktig vattenrening och dåliga sanitära förhållanden är de främsta orsakerna till amöbadysenteri.

Undvik förorenat vatten

Att undvika att dricka förorenat vatten är det enda sättet att förhindra dysenteri. Kranvatten i länder där vattenreningsanläggningar är dålig eller obefintlig kan bära smittan, även om utbrott av sjukdomen också kan förekomma i den utvecklade världen på grund av dåliga sanitära och livsmedel hanteras praxis. Även buteljerat vatten inte är säkert i många utvecklingsländer, eftersom kranvatten, ofiltrerat källvatten, och osteriliserade flaskor kan ha använts av skrupelfria handlare.

Använd kokt vatten

Det bästa sättet för att behandla vatten och döda de cystor som orsakar amöbadysenteri är att koka den. Vattnet bör kokas i minst 15 minuter innan du dricker det. Kokt vatten bör också användas för att tvätta ansiktet och borsta tänderna, eftersom det är möjligt att inta bakterierna. Ta hand för att hålla vatten ur din mun när du duschar kommer också att förhindra oavsiktligt intag av förorenat vatten. Var noga med att tvätta locket och utsidan av vattenbehållaren med kokt vatten också. Undvik att äta grönsaker som sallad som inte kan skalas, eftersom det kan ha tvättats i infekterat vatten, och ta dina drycker utan is ifall fryst kranvatten användes.

Keramiska filter och kemiska behandlingar

Ett keramiskt vattenfilter är det näst bästa sättet att behandla förorenat vatten, även om denna metod inte är 100% säker. Porerna i det keramiska filtret ska vara 2 mikron eller mindre samtidigt kan blockera de flesta typer av bakterier från att komma igenom, och filtret måste rengöras regelbundet för att avlägsna mikrobiell uppbyggnad. Behandla vattnet med kemikalier som jod eller klor är en annan metod för att ta bort skadliga bakterier, även om det fortfarande finns en chans amöbadysenteri cystor kan överleva kemisk rening. Filter grumligt vatten med en trasa innan du använder kemiska renare. Låt den kemiska sitta i vattnet i minst 30 minuter innan du använder den och upp till en timme om vattnet är mycket kallt. Tänk på att vissa människor är allergiska mot jod, och att gravida kvinnor och kvinnor över 50 bör inte dricka vatten som har behandlats med jod.