Vad är Vasomotorisk Rinit?

Vasomotorisk rinit, även känd som icke-allergisk rinit, är inflammation i slemhinnan i näsan. Orsakar symtom som liknar hösnuva men utan den allergiska reaktionen är vasomotorisk rinit ett vanligt problem som är mer irriterande än att faktiskt skadligt.

Orsaker

Orsaker till vasomotorisk rinit är många. Triggers kan innefatta rök, damm, kemiska ångor, stress, förändringar i väder, kryddstark mat, alkohol och vissa mediciner.

Symptom

Nysningar, trafikstockningar och en rinnande näsa är de viktigaste symptomen. Dessa kan pågå i timmar, dagar eller år. De kan vara kronisk eller kommer och går.

Behandling

Hem behandling med luftfuktare för milda symtom på vasomotorisk rinit ger resultat. Fukt kan hjälpa till att lossa upp slem. Mediciner eller kirurgi anges i svårare fall.

Förebyggande

Det är ofta inte möjligt att helt förhindra vasomotorisk rinit. Däremot kan undvika de triggers bidra till att minska symtomen.

Överväganden

Personer med svåra symtom bör se sin läkare. Människor vars mediciner inte ger lindring eller orsakar besvärande biverkningar bör också samråda med sina vårdgivare.