Vad är en skabb utslag?

En skabb utslag uppstår när mikroskopiska Sarcoptes scabiei kvalster gräver i människans hud och lägger ägg. Den kliande utslag sprider sig som kvalster fortsätter att gräva och reproducera.

Inkubation

Det kan ta upp till två månader för en skabb utslag ska visas efter att en person är infekterad för första gången. Efterföljande angrepp brukar orsaka symptom i några dagar, enligt Centers for Disease Control.

Symptom

En skabb utslag kan visas som små knölar och blåsor, särskilt i veck i huden, och vara intensivt kliande. Klåda kan vara värre på natten.

Riskfaktorer

Vem som helst kan få skabb, och det sprider sig lätt i trånga förhållanden. Skabb ofta sprids på vårdhem, fängelser och barnomsorg, enligt CDC.

Transmission

Skabb är främst sprids genom nära fysisk kontakt, enligt Mayo Clinic. Ibland sänds den genom att dela kläder eller sängkläder. När en person har angripna, kan han sprida skabb för andra, även innan utslagen utvecklas.

Behandling

Skabb behandlas vanligtvis med skabbmedel, som är speciella krämer som dödar kvalster.

Förebyggande

Undvik nära kontakt med någon som har skabb. Förhindra nytt angrepp genom att tvätta alla kläder och sängkläder i varmt vatten och tätnings objekt som inte kan tvättas i en plastpåse placeras nära bostadsområden för ett par veckor.