Vad är en Bone Spur?

Bone sporrar är utväxter som uppstår på grund av åldrande. Dessa utväxter är medicinskt kallas osteofyter. Även ben sporrar är inte farliga, de kan vara smärtsamma utväxter som pressar mot nerverna. En vanlig plats för dessa osteofyter att växa är i kotorna. Den kotor är skyddande ben för ryggmärgen. När ben sporrar växa inom detta område, nerverna blir påverkade och orsaka ryggvärk för patienter.

Symptom

Eftersom ben sporrar oftast påverkar kotor, de flesta patienter upplever smärta i ryggen eller nacken. Smärtan orsakas från utväxter och trycket på nerven, så smärtan kan successivt förvärras eftersom benet sporre växer. För trycket på nerver som styr musklerna, ryckningar och kramper kan förekomma. Vissa patienter kan uppleva muskelsvaghet. Smärta kan stråla ut till andra delar av kroppen också, beroende på placeringen av tryck

Riskfaktorer

Bone sporrar är en följd av åldrandet, för patienter ålder de är mer benägna att utveckla sjukdomen. Villkoret startar från en nöta av de ligament som fäster kotorna ihop. När dessa ligament lossa, försöker kroppen att kompensera genom att växa mer ligamentvävnad. En konsekvens av denna ersättning är utvecklingen av ben sporrar. Bone sporrar kan också växa efter en skada. Dessutom kan ärftlighet vara en faktor.

Diagnos

Patienterna är vanligtvis omedvetna om utväxter tills smärta uppstår. Patienten besöker en läkare där diagnos börjar. Läkaren kommer att utföra en fysisk undersökning för att utesluta eventuella underliggande tillstånd eller sjukdomar. Läkaren testar funktionaliteten av nerverna, genom att föra ett elektriskt ledande prov. En röntgen av benen tas för att observera en bild av kotorna strukturen. Läkare kan också utföra en datortomografi eller magnetkamera.

Behandling

De flesta behandling av skelett sporrar är genom operation för att avlägsna överskottet ben som har bildats. Läkemedelsbehandling är också tillgängliga för att lindra smärta. Kortison i området där sporrarna har bildats är en populär metod för att minska svullnad och inflammation. Andra droger är också användbara för inflammation. Sjukgymnastik är också föreskrivs, tillsammans med vila och avkoppling för att begränsa mängden trycket på nerverna.

Kirurgi

Många patienter behöver genomgå en operation för att ta bort ben sporrar. Bone spur kirurgi rekommenderas för patienter som har kronisk smärta eller som inte kan fungera på grund av tillståndet. Bone spur kirurgi utförs med användning av två metoder. Den första metoden är öppen kirurgi, vilket tar längre tid för patienten att återhämta sig från. Kirurgen öppnar området kring leden och skär ut sporre. Den andra metoden utförs genom att skapa små snitt och sätta in de verktyg som behövs för borttagning. Denna typ av artroskopisk kirurgi kräver mindre återhämtningstid.