Theorie van de cognitieve aanpassing

De theorie van cognitieve aanpassing behandelt een van de afweermechanismen van de menselijke psyche. In het algemeen is deze theorie tracht te vinden hoe mensen omgaan met bedreigende of traumatische gebeurtenissen in hun verleden. Cognitieve aanpassing is het middel via welke de mens, Äúbounce back,Äù van negatieve gebeurtenissen in hun verleden.

Functies

De rudimentaire artikel over deze theorie is geschreven door Shelley Taylor in 1983. Dit is de fundamentele artikel voor alle andere benaderingen om deze theorie sinds die tijd. De kenmerken van cognitieve aanpassing zijn drie: de zoektocht naar betekenis, de poging om terug te winnen meesterschap over het leven, en ten slotte, de herschepping van zelfvertrouwen na de problematische evenement.

Functie

Deze theorie gaat over de wederopbouw na een trauma. De kenmerken van de theorie al hun specifieke functie. Na een slechte ervaring, de menselijke psyche zoekt natuurlijk om betekenis te vinden, dat wil zeggen, het goede te zien in de negatieve gebeurtenis, om te zien wat men heeft geleerd. Men denkt dat een oplossing bieden voor littekens die voortvloeien uit het evenement. Herwinnen van meesterschap is een poging om iemands leven te structureren om zo het evenement nooit meer zouden gebeuren te vermijden. Tot slot, de recreatie van eigenwaarde is het proces van wederopbouw. Vaak is de psyche wil, Äúflatter,Äù zich in het proces van een positief zelfbeeld wederopbouw na een traumatische of anderszins verontrustende gebeurtenis.

Betekenis

Uiteindelijk is deze theorie is over de menselijke overleving en psychische zelfverdediging. Deskundigen zoals Taylor hebben al deze mechanismen illusie verminderd. Deze illusies zijn niet wanen. De illusie van beheersing of eigenwaarde is een functioneel illusie dat het noodzakelijk is de psyche om zichzelf te herstellen en passen haar leven na een traumatische gebeurtenis. Illusie, daarom noodzakelijk is voor een gezonde psychische leven.

Overwegingen

Men hoeft Taylor's extreme standpunt innemen dat de poging van de psyche om zichzelf weer op te bouwen is puur illusie, zij het een positieve. Men kan een gematigder standpunt in te nemen, zoals de, Äúrational choice,Äù uitzicht, dat het proces van wederopbouw is een rationele manier om gebruik te maken van iemands interne middelen om terug te stuiteren en te herbouwen maken. Velen die uit een traumatische situatie zijn gekomen proberen hun positieve punten benadrukken als een middel om de wederopbouw, maar dit betekent niet dat die eigenschappen zijn illusoir of zelfs overdreven. Het betekent alleen dat het individu rationeel is het nemen van enige controle zelfbeeld haar over.

Voordelen

Deze theorie toont de veerkracht van de menselijke psyche en het voortbestaan ​​mechanismen ingebouwd. Voor Shelley, het creëren van gunstige illusie is het bewijs van dit overlevingsmechanisme. Volgens haar heeft de menselijke geest niet vrijwillig maken deze misleiding, maar automatisch doet het aa betekent voor de persoon geestelijk gezond te houden.