Tests voor MRSA-infectie

MRSA, ook wel "super bug" is een moeilijk te behandelen bacteriën. Symptomen afhankelijk van welk deel van het lichaam de infectie, maar het veroorzaakt meestal mild huidinfecties. De meeste infecties zijn niet ernstig, maar sommige zijn levensbedreigend.

MRSA

MRSA of Methicilline-resistente Staphylocccus aureus, zijn stammen van de Staphylococcus aureus (stafylokok) bacteriën die resistent zijn tegen bepaalde antibiotica. Naast huidinfecties, MRSA veroorzaakt long-, bot- en hart-infecties.

MRSA Screen

Een MRSA scherm is een test die kijkt alleen de MRSA-bacterie. Het wordt gebruikt om MRSA te identificeren in een patiënt of bacteriën nog aanwezig in een wond.

Neusuitstrijk

Een nasale swab wordt vanuit de neusgaten van de patiënt en gekweekt (uitgespreid op een speciale gel geïncubeerd en onderzocht). Soms wordt een uitstrijkje wordt uit de wond van een eerder behandelde patiënt MRSA.

Bloedonderzoek

De BD GeneOhm StaphSR assay test bloedmonsters van een persoon gedacht om MRSA te hebben. De test levert resultaten in ongeveer twee uur.

Overwegingen

MRSA-infecties komen het meest voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het is ook gebruikelijk om MRSA-infecties in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen zien.