Tests voor levercirrose

Levercirrose is een aandoening van de lever waarin gezonde leverweefsel wordt vervangen door vezelig littekenweefsel. Het is geassocieerd met chronische leverziekte, die vele oorzaken, zoals alcoholisme en hepatitis hebben. Er zijn verschillende tests voor cirrose en een diagnose wordt meestal gemaakt door evalueren van de combinatie van deze resultaten.

Bilirubine

Bilirubine wordt geproduceerd door de lever en dit niveau kan toenemen wanneer de lever wordt cirrose. Een test van de bilirubine-niveau is een routine bloedonderzoek met het referentie-aanbod dat tussen 0,3 en 1,9 milligram van bilirubine per deciliter (mg / dl) van het bloed. Een waarde tot 34 mg / dl bilirubine kan mild cirrose, een waarde tussen 34 en 50 mg aangeven / dl wordt geassocieerd met matige cirrose en een waarde groter dan 50 mg / dl kunnen ernstige cirrose duiden.

Albumine

Het serum albumine niveau is ook een routine bloedonderzoek. Albumine is het meest voorkomende eiwit in het bloed en wordt gebruikt om een ​​gelijkmatige verdeling van vloeistoffen binnen het lichaam. Een hoog albumine geassocieerd met goede leverfunctie en een normale serum albumine in het traject van 40 tot 55 gram per liter (g / l). Een waarde van 35 tot 40 g / l kan licht cirrose, een waarde van 28-35 g / l wordt geassocieerd met matige cirrose en een serumalbumine waarde van minder dan 28 g / l kan ernstige cirrose betekenen duiden.

International Normalized Ratio (INR)

De INR is een maat voor de hoeveelheid tijd die het duurt voor de bloedstolling. Het is een verhouding van stollingstijd van het monster en de referentie stollingstijd. Lage stollingstijden geassocieerd met goede leverfunctie en het normale bereik is 0,8 tot 1,2. Milde cirrose kan worden geassocieerd met waarden tussen 1,2 en 1,7, kan een INR tussen 1,71 en 2,2 betekenen matige cirrose en een INR groter dan 2,2 kunnen ernstige cirrose duiden.

Ascites

Een ophoping van vocht in de buikholte is formeel bekend als ascites. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door cirrose, maar het heeft ook vele andere oorzaken. Milde ascites geassocieerd met matige cirrose en ernstige ascites kan worden aangegeven door ernstige ascites.

Hepatische encefalopathie

Hepatische encefalopathie is een neuropsychiatrische aandoening veroorzaakt door verhoogde niveaus van giftige stoffen in het bloed. Dit gebeurt wanneer de lever begint zijn vermogen om deze stoffen te verwijderen zo snel als ze geproduceerd verliezen. Hepatische encefalopathie graad 1 en 2 zijn geassocieerd met matige cirrose en ernstigere vormen van hepatische encefalopathie geassocieerd met ernstige cirrose.