Tests voor Candida

Candida is een gist schimmel die groeit in het menselijke spijsverteringskanaal, genitaliën, mond en keel, hartkleppen, bloed en vagina. Het immuunsysteem regelt de groei van candida, maar als het immuunsysteem van het lichaam is zwak, het groeit zonder terughoudendheid en veroorzaakt infecties. De symptomen van candida overproductie, meestal aangeduid als candida of candida-infectie variëren sterk en kunnen beïnvloeden meerdere systemen van het lichaam. Medische testen voor candida is het noodzakelijk om de juiste behandeling te bepalen.

Symptomen

Voorkomende symptomen van candida zijn gas, hoofdpijn of migraine, vermoeidheid, verlangen naar voedsel of alcohol, angst, moeite met denken, hyperactiviteit, diarree, hyperactiviteit, constipatie, jeuk, acne, depressie, ontsteking van de sinus passages, problemen met geheugen, hoesten en oorpijn, problemen met libido, indigestie en reflux, en chronische pijn. De symptomen kunnen variëren tussen de verschillende systemen in het lichaam.

Kruksteekproef

Testen voor candida begint meestal met een kruk analyse, waarbij de hoeveelheid bacteriën en microflora, gist en pathogenen onderzoekt. Een kruk monster te bepalen of gist de bron van symptomen.

Bloedonderzoek

Candida kan ook worden getest door middel van een bloedmonster uit een buis of vingerprik, die naar een laboratorium wordt gestuurd om te bepalen welke antilichamen aanwezig zijn. Het bloedmonster kan worden genomen bij een spreekkamer, laboratorium of thuis.

Throat Cultuur

Een keelkweek kunnen worden genomen om te testen op candida of diagnose van de groei van andere bacteriën of schimmels in de keel. Tijdens de test een arts swabs de achterkant van de keel. Het monster wordt in een beker die het mogelijk maakt om te groeien. Als de infectie groeit, zal de kweek positief en laborant gebruiken chemische tests en een microscoop te bepalen welk type van infectie veroorzaakt de symptomen.

Weefselbiopt

Als de infectie systemisch, kan een arts monsters te nemen van verschillende organen en een patholoog het weefsel onder een microscoop te beoordelen. Dit zal helpen om te bepalen in welke mate candida heeft verspreid.

Behandeling

De meerderheid van candida-infecties kunnen worden behandeld met voorgeschreven medicijnen of over-the-counter antischimmelmiddelen, maar vaak afhankelijk van de locatie van de infectie. De meeste medicijnen kunnen oraal of als een actueel crème worden genomen. Een ernstige of systemische candida infectie kan ziekenhuisopname noodzakelijk.

Complicaties

Als candida onbehandeld, kan de darmwand scheuren en in de bloedbaan, die kan leiden tot de ontwikkeling van letale ziekten. Aangezien het zich naar andere delen van het lichaam, vermenigvuldigt en kan problemen in de gewrichten, spierpijn, vermoeidheid, urineweginfecties en problemen met andere organen. Als het immuunsysteem van het lichaam niet in staat is het afweren van de infectie, kan dit leiden tot bloedvergiftiging (sepsis). In dit geval heeft de infectie verspreid door de lichaamsweefsels en het lymfestelsel.