Test voor Tonsillitis

Als je last hebt van een zere keel en merkt dat uw nek is gezwollen, gevoelige zones, kan je amandelontsteking hebben. Deze aandoening, bij kinderen, wanneer een virus of bacterie infecteert de amandelen, waardoor ze opzwellen en erg pijnlijk. Gelukkig, kan uw arts een uitstrijkje van de keel te gebruiken om de oorzaak van uw pijn snel en gemakkelijk te diagnosticeren.

Keeluitstrijkje

De meest voorkomende test voor tonsillitis is een uitstrijkje van de keel. Voor deze procedure wordt een steriel wattenstaafje kort gewreven via ontstoken tonsil. De verzamelde het staafje afscheidingen worden vervolgens getest om te bepalen of een stam van Streptococcus bacteriƫn veroorzaakt infectie.

Bloedonderzoek

In zeldzame gevallen kan een bloedonderzoek nodig zijn vast te pinnen de exacte oorzaak van tonsillitis. Een complete bloedbeeld (CBC) kan aangeven of een virus de oorzaak is van de gezwollen amandelen. Virussen zoals mononucleosis Mijn veroorzaken verhoogde witte bloedcellen, die kan worden gevonden met een CBC.

Wat te verwachten

Tijdens een uitstrijkje van de keel, zal de arts wrijf de amandelen met een steriel wattenstaafje. Dit kan een beetje ongemakkelijk, maar mag niet meer dan 1 of 2 seconden in beslag nemen. U mag een gag reflex ervaren, maar meestal is dit mild. Kleine kinderen moet mogelijk worden getroost of zachtjes ingetogen. Na de amandelen worden afgestreken, wordt het monster getest op de aanwezigheid van streptokokken bacterie. Dit wordt meestal uitgevoerd op het kantoor in zo weinig als 5 minuten. Een nachtkweek, waarbij 24 tot 48 uur, kan ook worden uitgevoerd.

Resultaten

Als de keel wattenstaafje komt terug als positief voor de streptococcus, zal uw arts waarschijnlijk voorschrijven een antibioticakuur. Als het negatief is, wat wijst op een virale infectie, kan uw arts ervoor kiezen om je rust in huis en gebruik over-the-counter medicatie voor keelpijn. Anders dan in voorgaande jaren, wordt amandelontsteking vandaag zelden behandeld door het verwijderen van de amandelen.

Nauwkeurigheid

De snelle streptest correct identificeert ongeveer 95-98 procent van tonsillitis infecties veroorzaakt door groep A streptokokken. Het heeft ook ongeveer 2 procent kansen van een valse positieve.