Tecken på Herpes Simplex 1

Herpes simplex 1 är en av åtta eller fler herpes virustyper i Herpesviridae familjen som infekterar människor. Herpes simplex 1 är mest förknippad med den typ av herpes som infekterar din mun - munherpes. Herpes simplex 1 är vanligare än man tror, ​​och du kanske redan har upplevt din första släng av munherpes som barn när du fick en feber blister eller munsår, som är vanliga men synonyma namn för munherpes. Men det finns andra tecken för att vara medveten om när det kommer till HSV-1.

Mer om Herpes Simplex 1

Liksom andra herpesvirus, när du får herpes simplex 1 (HSV-1), förvärvar man det för livet. Viruset ligger i det trigeminala ganglion vid toppen av ryggraden, som ligger närmast skallen, vilket är anledningen till utbrott inträffar typiskt över midjan. Viruset lägger vilande tills något skumpar den vaken. Resultatet är ett utbrott av munherpes. Men enligt den amerikanska Social Health Association, bara omkring en fjärdedel av de med HSV-1 upplevelse mer än en släng av munherpes.

Hur du får det

De flesta människor får HSV-1 som barn när de får en kyss från en släkting, men det kan också kontrakteras genom delade personliga saker, såsom rakhyvlar, handdukar och bestick. Enligt ASHA, kommer upp till 90 procent av amerikanerna har HSV-1 med den tid de når 50 års ålder; närvarande, mellan 50 och 80 procent av de vuxna har HSV-1.

First Signs

Om du är utsatt för HSV-1, kanske du inte märker tecken eller symtom i upp till 20 dagar. Innan lesioner bryta ut på eller runt munnen, har upplevt en varningssignal om att herpesvirus har vaknat och rest genom sina nervbanor två eller tre dagar innan mer uppenbara tecken på herpes inträffar. Detta kallas "prodrome." Du kanske märker att ett område av ditt läppar, mun eller ansikte är särskilt smärtsamt eller anbud, eller uppleva en stickande känsla i det område av huden. I detta skede av HSV-1, viruset aktivt, och du kan ge det vidare till andra genom direkt kontakt.

Mer uppenbara tecken

Efter prodromen, inträffar ett utbrott, oftast på läpparna eller runt munnen, även om det ibland skador kan visas i eller runt näsborrarna eller på hakan. Lesioner kan bestå av individuella sår eller grupper av små, vattniga blåsor. Oral herpes löser vanligtvis inom sju till 10 dagar, under vilken blåsor tids brista, skorv över och läka, oftast utan ärrbildning.

Behandling

Muntliga herpes inte nödvändigtvis kräver behandling, och i själva verket för många människor som får feber blåsor, kan kosmetiska utseende vara ett större bekymmer. Men det finns över disk salvor och krämer med bedövningsmedel som kan tillämpas på de sår för att minska smärta. Det finns också ett apotek behandling som kallas abreva, som godkändes av US Food & Drug Administration att hjälpa feber blåsor läka snabbare. De som upplever frekventa utbrott av munherpes kan behöva se sin läkare om att ta ett recept antiviral, såsom Famvir, Valtrex eller Zovirax.

Vad du bör veta om Herpes Simplex 1

Även om HSV-1 orsakar vanligen munherpes, kan det också orsaka genital herpes utbrott och när någon med en feber blister utför oralsex på en icke-infekterade sexpartner. Enligt Mayo Clinic, medan de flesta fall (cirka 90 procent) av genital herpes fortfarande orsakas av herpes simplex 2 virus som sprids genom direkt könsdelkontakten, de som orsakas av HSV-1 är på uppgång.