Tamoxifen Effectiviteit

Tamoxifen wordt gebruikt voor oestrogeen-positieve borstkanker, die meer dan twee derde van de gevallen te behandelen. Tamoxifen vermindert het recidief van borstkanker met 50 procent wanneer het wordt ingenomen als een follow-up behandeling van operatie, chemo en bestraling en wordt gebruikt om borsttumoren krimpen voor de operatie.

Hoe Tamoxifen Works

Tamoxifen werkt door het remmen oestrogeenreceptoren in het bloed van patiënten met borstkanker, waardoor het moeilijk om tumoren te vormen of om de kanker te keren. Het werd ontwikkeld door ICI Pharmaceuticals in 1977 en is een van de meest succesvolle behandeling van kanker drugs in de geschiedenis. Patiënten meestal tamoxifen in enkele dagelijkse dosis gedurende vijf jaar na de primaire behandeling is afgerond. Talrijke studies hebben aangetoond tamoxifen vermindert het risico op borstkanker terugkomen met 30 procent tot 50 procent.

Wie gebruikt het

Tamoxifen wordt gewoonlijk voorgeschreven om vroeg stadium borstkanker patiënten om recidief na hun eerste behandeling van operatie, bestraling of chemotherapie te voorkomen. Het geneesmiddel wordt ook voorgeschreven voor meer gevorderde gevallen om de progressie van de ziekte te vertragen na voordoet. In sommige gevallen is tamoxifen voorgeschreven aan vrouwen voor de operatie om de grootte van een tumor krimp samen met bestraling. Artsen zullen ook voorschrijven tamoxifen aan vrouwen die geen borstkanker, maar hebben een sterke familiegeschiedenis en wil het gebruiken als een preventieve maatregel.

Andere Effecten

Net als de meeste drugs, tamoxifen produceert een aantal bijwerkingen, maar ze zijn niet allemaal slecht. Aan de negatieve kant, pre-menopauzale vrouwen die tamoxifen zal vaak ervaren symptomen van de menopauze zoals opvliegers, gewichtstoename en nachtelijk zweten als oestrogeen productie wordt beïnvloed. Het ook een beetje verheft het risico op het ontwikkelen van kanker van de baarmoeder. Aan de positieve kant, tamoxifen verlaagt slechte cholesterol bij sommige vrouwen en helpt bij het voorkomen van osteoporose door het remmen van de groei van het bot beschadigen osteoclasten. De meeste artsen het erover eens dat de negatieve bijwerkingen ver worden overtroffen door de bewezen voordelen tamoxifen biedt in het voorkomen van kanker van terugkerende.