Symptomen van maligne melanoom

Maligne melanoom is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Het is een vorm van huidkanker die meestal verschijnt op gebieden van het lichaam die de zon te ontvangen en, indien vroeg ontdekt, maligne melanoom kan effectief worden behandeld. Verschillende borden onderscheiden melanomen uit moedervlekken of andere, minder ernstige vormen van huidkanker.

De ABCDE Guide

De vijf dingen te zoeken in maligne melanoom volg de ABCDE gids. Deze richtlijnen vertellen u om te zoeken naar patches of vlekken op de huid die asymmetrische (A) in vorm zijn, hebben grenzen (B), die onregelmatig zijn, hebben meer dan een kleur (C), hebben een grotere diameter (D) dan 1 / 4 inch en evolueren (E), hetzij door het veranderen van vorm of groter groeien. Hier is een meer gedetailleerd overzicht voor elke letter.

A: Asymmetrische

Meest voorkomende huid moedervlekken hebben een ronde of ovale vorm. Kwaadaardige melanomen zijn bijna altijd asymmetrisch - niet rond - en hebben een meer rechthoekige of langwerpige vorm. Bij de inspectie van moedervlekken, op zoek naar degenen die niet "rond en bruin."

B: Borders

Mollen en andere huid formaties - ook de minder ernstige vormen van huidkanker - hebben meestal gladde grenzen. Melanomen hebben altijd rafelige of geschulpte randen die niet een regelmatig patroon volgen (denk aan een kaart van Rusland). Als je een groei van huid met onregelmatige randen, het is een rode vlag.

C: Kleur

De kleur van het maligne melanoom is een ander ding dat maakt dat hij opvalt. De meeste gezwellen huid en moedervlekken zijn verschillende tinten van bruin, maar melanomen kunnen verschillende kleuren, waaronder bruin, rood, paars en zwart die zijn verspreid over de groei.

D: Diameter

Al zijn er enkele uitzonderingen --particularly voor mollen iemand heeft gehad sinds zijn geboorte - grote gezwellen huid en moedervlekken zijn een ander gevaar teken. De meeste moedervlekken zijn meestal niet groter dan 1/4 inch in diameter, dat is ongeveer de diameter van een potlood gum (het plaatsen van een potlood gum meer dan een mol is een goede manier om het te meten voor dit doel). Kwaadaardige melanomen zijn bijna altijd groter dan een kwart-inch dus kijk voor nieuwe gezwellen die groot zijn en opvallen.

E: Evolving

Hoewel nieuwe moedervlekken verschijnen regelmatig als je ouder wordt, ze zelden groter worden. Kwaadaardige melanomen te onderscheiden, omdat ze altijd in ontwikkeling door te groeien groter en veranderende kleuren. Melanomen kunnen ook jeuken en bloeden als ze bekrast, iets mollen zelden doen. Dus als je een grote mol die niet rond is, heeft onregelmatige randen en meerdere kleuren, te laten controleren door een dermatoloog of arts onmiddellijk.