Stimulus & Macula Degeneratie

Stimulus & Macula Degeneratie

De macula (Latijn voor "spot") is een vlek op het netvlies die overeenkomt met het midden van het gezichtsveld. Dit gebied bevat de fotoreceptoren en is ons werkgebied scherp zicht. Maculaire degeneratie is vaak leeftijdsgebonden.

Stimulus en Macula Degeneratie

Macula degeneratie wordt niet veroorzaakt door te veel stimulatie (zoals fel licht) of te weinig stimulatie (het lezen in het donker), zoals ooit werd gedacht. Het is leeftijdsgebonden, veroorzaakt door een opbouw achter het netvlies. Maculaire degeneratie veroorzaakt een zeer karakteristieke respons op stimulus - een donkere vlek in het midden van het gezichtsveld.

Oorzaken en gevolgen

Stimulus niet volledig geblokkeerd door maculadegeneratie. De donkere vlek in het midden van het gezichtsveld maakt het moeilijk te lezen en gezichten herkennen. Perifeer zicht blijft intact maar in kwaliteit en kleur wordt verminderd. Mensen met macula degeneratie leren kijken naar de wereld van de hoeken van het oog - zijwaarts in plaats van rechtdoor.

Soorten Macula Degeneratie

Er zijn twee types van maculaire degeneratie: droog en nat. Droge macula degeneratie wordt veroorzaakt door een opeenhoping van drusen tussen de retina en de choroidea. Natte macula degeneratie wordt veroorzaakt door groei van nieuwe bloedvaten van de retina en choroidea. Beide kunnen soms geholpen worden met laser procedures.