Statines en neurologische symptomen

Statines zijn een klasse van geneesmiddelen die gebruikt worden om het cholesterolgehalte te verlagen. Terwijl statines veroorzaken aantal bijwerkingen, controverse omringt de verbinding tussen statines en neurologische symptomen.

Statines en ALS

Een World Health Organization (WHO) onderzoek werd een mogelijk verband tussen het gebruik van een statine en amyotrofe laterale sclerose (ALS) of de ziekte van Lou Gehrig. In 2008 werd een studie gepubliceerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration weerlegde de bevindingen van de WHO-studie, het vinden dat er geen verband is tussen ALS en statines.

Functies

Statines veroorzaken spierpijn bij veel patiƫnten, die een aantal symptomen van ALS zoals spierkrampen en spiertrekkingen nabootst.

Expert Insight

Volgens de Mayo Clinic, spierkrampen en spiertrekkingen van statines optreden als gevolg van de effecten van het geneesmiddel direct na spiercellen niet als een symptoom van zenuwbeschadiging of neurologische effecten, die de reden voor de symptomen van ALS.

Memory Loss

Een artikel geschreven door Julian Whitaker van Virginia Hopkins Health Watch suggereert een verband tussen statine gebruik en geheugenverlies, daarbij verwijzend naar de medicijnen verminderen de hoeveelheid cholesterol in de hersenen die cruciaal is voor neurologische functioneren. De Mayo Clinic stelt dat, zoals het geval is voor statine en ALS, er is geen vastgestelde wetenschappelijke verband tussen statine gebruik en geheugenverlies.

Overwegingen

Er zijn enkele stappen die u kunt nemen om eventuele bijwerkingen van statines verminderen, meldt de Mayo Clinic. Deze omvatten het nemen van 10 tot 14 dagen pauzes van statine behandeling, het verlagen van de dosering of het overschakelen naar een andere klasse van cholesterolverlagende medicijnen.