Stadia van Acne

Fase 1

In de eerste fase van acne, comedonen (ook bekend als whiteheads en mee-eters) ontwikkelen op de huid. Poriën in de huid verstopt raken met dode huidcellen, welke blokken talg, een olieachtige stof afgescheiden door de talgklieren van de huid te beschermen. Wanneer de talg niet loslaat, begint de porie vullen. Gesloten comedonen genoemd whiteheads vormen wanneer het mengsel van talg en dode cellen onder het huidoppervlak blijven zitten. Een geopende comedo of eter treedt op wanneer de poriën opent naar het oppervlak en talg geoxideerd, draaien zwart of bruin.

Fase 2

In fase twee, pukkels beginnen te verschijnen. Pukkels zijn licht verhoogde kleine vaste bultjes op de huid. Deze komen wanneer de bacteriën "Propionibacterium acnes" of "P. acne" snel begint te vermenigvuldigen door verstopte poriën. Witte bloedcellen vervolgens haasten om de bacteriën te bestrijden, waardoor de poriën ontstoken raken. Wanneer dit stadium is bereikt wordt aangeduid als mild acne.

Fase 3

Puisten vormen een paar dagen later in stadium 3 na ontsteking zorgt ervoor dat de witte bloedcellen die in de rush naar "P. acne" vechten hun weg naar het huidoppervlak. Deze ernstige vorm van acne wordt meestal aangeduid als een breakout van puistjes. Puisten kan instorten of barsten die de omliggende huid kan ontsteken.

Fase 4

Wanneer puisten instorting of barsten, de omliggende huid wordt ontstoken waardoor cysten en knobbeltjes. Dit is fase 4 een meer ernstige vorm van acne. Knobbeltjes zijn ontstoken laesies die diep tot in de huid. Ze zijn pijnlijk en kan schade aan de binnenste lagen van de huid, waardoor littekens. Cysten zijn grote laesies gevuld met bacteriën, pus, talg en dode huidcellen. Deze kunnen ook huidweefsel en veroorzaken littekens beschadigen.