Spinal Meningitis bij volwassenen

De hersenen en het ruggenmerg worden omgeven door vliezen. Er zijn drie hersenvliezen, die de hersenen en ruggenmerg beschermen. Wanneer de hersenvliezen ontstoken raken, het is bedoeld als hersenvliesontsteking. Bij volwassenen, de toestand produceert verschillende symptomen en kunnen levensbedreigend worden.

Oorzaken

Spinale meningitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of virus in volwassenen. Virale spinale meningitis veroorzaakt door verschillende soorten virus. Echter, volgens de Centers for Disease Control and Prevention, de meest voorkomende virus dat hersenvliesontsteking bij volwassenen veroorzaakt is enterovirussen. Er zijn twee belangrijke types van bacteriën die hersenvliesontsteking waaronder Streptococcus longontsteking en Neisseria meningitids veroorzaken. Zowel virale als bacteriële meningitis zijn besmettelijk beschouwd.

Overwegingen

Het is van essentieel belang om de oorzaak van spinale meningitis te bepalen. Een lumbaalpunctie wordt meestal gedaan om een ​​monster van de ruggenmergvloeistof verkrijgen. De vloeistof wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van ofwel een virus of bacterie bepalen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, is bacteriële hersenvliesontsteking ernstiger dan virale meningitis en andere behandeling nodig kan worden overwogen.

Symptomen

Symptomen kunnen zeer snel ontwikkelen in een uur of twee, of geleidelijk ontwikkelen in een paar dagen. Symptomen van spinale meningitis bij volwassenen veroorzaakt door een bacterie of virus omvatten koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken en een stijve nek. Vermoeidheid, gevoeligheid voor licht en slaperigheid komen ook vaak voor. Bijkomende symptomen van hersenvliesontsteking veroorzaakt door een bacterie als verwardheid en epileptische aanvallen als de ziekte vordert.

Complicaties

Complicaties kunnen optreden met hersenvliesontsteking, in het bijzonder bacteriële hersenvliesontsteking. Volgens de Mayo Clinic, kan complicaties ernstig en levensbedreigend zijn. Hersenbeschadiging kan optreden die verschillende neurologische stoornissen veroorzaken zoals problemen met spraak en verlamming. Horen en verlies van het gezichtsvermogen kan ook optreden. Op zoek naar medische hulp, zodra de symptomen beginnen en het krijgen van de behandeling vroeg kan de kans op complicaties te verminderen.

Behandeling

De behandeling varieert naargelang de meningitis veroorzaakt door een bacterie of virus. Antibiotica zal niet genezen van virale hersenvliesontsteking. Voldoende rust zal worden geadviseerd, evenals vloeistoffen om uitdroging te voorkomen en over de toonbank medicijnen om koorts en hoofdpijn te verminderen. Bacteriële meningitis zullen een behandeling met antibiotica nodig. Medicijnen kunnen intraveneus of oraal worden toegediend, afhankelijk van de ernst van de symptomen. In sommige gevallen zal steroïden worden gegeven aan zwelling in de hersenen verminderen en voorkomen hersenbeschadiging.