Soorten Waterstof in Isopropylbenzeen

Moleculaire formule isopropylbenzeen's, C9H12, suggereert dat slechts twee verschillende componenten bestaat deze verbinding: koolstof en waterstof. Dit is slechts gedeeltelijk juist, echter. Door hun oriëntaties met betrekking tot verschillende koolstofatomen, worden afzonderlijke waterstofatomen binnen isopropylbenzeen beschouwd als "een andere orde." Praktisch gezien betekent dit aantal waterstofatomen zijn gevoelig voor een reactie bekend als "brominization" dan andere en, als zodanig, worden beschouwd als verschillende entiteiten.

Aromatische waterstoffen

De meest reactieve verscheidenheid waterstof in isopropylbenzeen is "aromatisch" waterstof, waarvan er vijf, elk verbonden met één van de koolstofatomen in benzeen van hexagonale "ring". Wanneer isopropylbenzeen wordt in aanwezigheid van een verbinding die broom bevatten, deze vijf aromatische waterstofatomen zijn broomatomen 'gemakkelijkst. Ruimtelijk, stijve ringvorm benzeen ontleent de dubbele binding van al haar koolstoffen aan elkaar; waterstofatomen zijn links uitsteekt uit de hoofdstructuur.

Alifatische waterstofatomen

Vervolgens langs de keten zijn de "alifatische" waterstofatomen, die binding de twee koolstofatomen van isopropylbenzeen die geen deel van de benzeenring of direct gebonden te zijn. Aangezien deze koolstofatomen losraakt van de zogenaamde "benzyl" carbon dat de isopropylgroep (C3H7) aan de benzeenring (C6H5) verbindt, hun waterstoffen, zoals aromatische die zijn kwetsbaar voor broomatomen drijvend in oplossing omgeving gelaten. Alifatische waterstofatomen komen in drie varianten - primaire, secundaire en tertiaire - waarvan die gevonden in isopropylbenzeen in aanmerking komen als de eerste.

Benzylische waterstofatomen

De minst reactieve alle waterstofatomen in isopropylbenzeen is de enige "benzyl" waterstof, die is gebonden aan de koolstof verbindt de isopropylgroep aan de benzeenring. Zoals het geval is met alifatische waterstofatomen, benzylische waterstofatomen optreden in primaire, secundaire en tertiaire orden - en sinds benzylkoolstofatoom isopropylbenzeen heeft maar één waterstofatoom komende uit het, is dit waterstof tertiaire beschouwd. Het is de meest stabiele waterstof in de gehele verbinding afgeschermd door een benzeenring aan de ene kant en een T-vormige isopropylgroep anderzijds.