Soorten Lupus Ziekte

Lupus is een chronische, auto-immuunziekte die het afweersysteem van het lichaam zorgt ervoor dat storingen en aanvallen normale cellen. Lupus treft ongeveer 1,5 miljoen Amerikanen en ongeveer 90 procent van lupus-patiënten zijn vrouwen. Meer informatie over de meest voorkomende vormen van lupus ziekte hier.

Systemische lupus erythematosus

Systemische lupus erythematosus (SLE) is de meest voorkomende en ernstige vorm van lupus. Systemische lupus pulmonaire hypertensie of hoge bloeddruk in de longen, en ontsteking van de nieren, zenuwstelsel en hersenen.

Cutane lupus erythematosus

Cutane lupus erythematosus (CLE) meestal van invloed op de huid, waardoor een schilferende, rode, verheven huiduitslag. Een veel voorkomende huiduitslag met CLE is de "vlinder uitslag," die is verspreid over de wangen en over de brug van de neus.

Drug-geïnduceerde lupus erythematosus

Drug-geïnduceerde lupus wordt veroorzaakt door een reactie op bepaalde geneesmiddelen op recept, in het bijzonder anti-epilepsie, hoge bloeddruk en acne medicatie. De symptomen verdwijnen meestal binnen zes maanden na het stoppen van de medicatie, en omvatten meestal koorts, huiduitslag en ontsteking van de sac rond het hart.

Neonatale Lupus

Neonatale lupus is een zeldzame vorm van lupus die voorkomt bij kinderen van moeders die lijden aan de aandoening. De symptomen verdwijnen meestal binnen enkele maanden, en zijn lage bloedcellen, huiduitslag en leverproblemen.

Oorzaken

Hoewel de precieze oorzaak van lupus onbekend, onderzoekers geloven mogelijke factoren omvatten genetica, hormonen, ras, stress en infecties.

Medicijnen

Lupus behandeling varieert afhankelijk van het type lupus en de ernst van de symptomen. Typische medicijnen gebruikt voor de behandeling van lupus onder meer anti-inflammatoire, corticosteroïden, antimalaria, anticoagulantia en immunosuppressiva.