Soorten Folliculitis

Soorten Folliculitis

Folliculitis is een infectie en ontsteking van de huid rondom een ​​haarfollikel. Folliculitis verschijnt als pus gevulde blaasjes die open te stellen en de korst op. Ze zijn klein en lijken op Whitehead vlekken rond de haarfollikels. Er zijn twee hoofdtypen van folliculitis: oppervlakkige (die jeukende kan zijn en verdwijnen meestal binnen een paar dagen) en diepe (en dat kan pijnlijk zijn en leiden tot littekens nadat de infectie is genezen). Oppervlakkige en diepe folliculitis ook verschillende subtypes van folliculitis.

Oppervlakkige Beard Folliculitis

Stafylokokken folliculitis, ook wel bekend als jeuk kapper in de baard gebied, te zien als jeukende, pus gevulde witte bultjes. Staphylococcus aureus of stafylokok, bacteriën infecteert de haarfollikels. Scheren of huidsnede of wond kan de bacteriën in het lichaam terecht.

Tinea barbae, een andere oppervlakkige folliculitis, komt ook voor in de baard gebied van mannen en veroorzaakt witte, jeukende bulten. Echter, tinea barbae niet veroorzaakt door bacteriën, maar door een schimmel. Voor meer ernstige tinea barbae, kan de bulten met pus gevuld zijn en dan korst voorbij. Je kan ook een koorts en gezwollen lymfeklieren.

Een andere vorm van oppervlakkige folliculitis dat de baard gebied van mannen treft is pseudofolliculitis barbae. De haarzakjes ontstoken wanneer de haren krullen terug in de huid scheren. Deze vorm van folliculitis treft mannen met krullend haar. De hals en het gezicht kunnen ontwikkelen verhoogd, donkere littekens, genaamd keloidlittekens, in zeldzame gevallen.

Pseudomonas Folliculitis

Pseudomonas folliculitis, ook wel hot tub folliculitis, is een soort oppervlakkige folliculitis veroorzaakt door pseudomonas bacteriën die problemen op plaatsen waar de pH niet altijd gecontroleerd kan worden zoals een hot tub. Van acht uur tot vijf dagen na het contact met de bacteriën, jeukende, rode en ronde hobbels verschijnen en zich ontwikkelen tot puistjes (met pus gevulde blaasjes). De infectie risico gaat omhoog als u een pijnlijke of open gesneden, vorige huidinfectie of diabetes.

Herpetische Folliculitis

Herpes folliculitis, een andere oppervlakkige folliculitis, doet zich voor wanneer u per ongeluk schrapen een koortslip bij het scheren. Kleine blaasjes gevuld met vocht ontwikkelen en kan zich verspreiden naar nabijgelegen haarzakjes. Het herpes simplex virus veroorzaakt de infectie.

Pityrosporum folliculitis

Pityrosporum folliculitis is een oppervlakkige folliculitis die vooral voorkomt bij jonge en middelbare leeftijd volwassenen en verschijnt als jeukende, rode, chronische puisten op de borst, rug en eventueel het gezicht, nek, schouders en bovenarmen. Een gist-achtige schimmel veroorzaakt het.

Eosinofiele folliculitis

Een van de vormen van diepe folliculitis is eosinophilis folliculitis, die komt het meest voor bij mensen met hiv. Dit type herhaalt en wordt gekenmerkt door jeukende, pus gevulde, ontstoken zweren op het gezicht en eventueel op de bovenarmen en / of rug. Als de zweren genezen, kan hyperpigmentatie optreden (de huid wordt donkerder dan normaal). De oorzaak is onbekend, maar het is mogelijk dat eosinofiele folliculitis voortkomt uit een gist-achtige schimmel die ook kan de oppervlakkige Pityrosporum folliculitis.

Gram-negatieve folliculitis

Gram-negatieve folliculitis, een diep soort, kunnen opduiken op de huid van degenen die op de lange termijn antibiotica acne behandelingen. Aangezien antibiotica de normale balans van bacteriën in het lichaam, waaronder de neus verstoren, kunnen gram-negatieve bacteriën overgroei. De bacteriën meestal in evenwicht na de antibiotica worden gestaakt, maar soms zijn de bacteriën kan verspreiden van de neus naar de wangen, kin en kaak gebied, die vervolgens leidt tot nieuwe en mogelijk ernstige acne.

Karbonkels en Kookt

Karbonkels en steenpuisten, zowel diepe vormen van folliculitis, optreden van stafylokok bacteriën. Een kook wordt rood of roze, pijnlijke en vult met pus binnen een dag. De kook kan verergeren en te groeien tot een week en misschien wel de grootte van een golfbal te bereiken voordat het breekt. Een karbonkel is een groep kookt die vaak voor bij oudere mannen en op de dijen, schouders of nek.