Soorten carcinomen van de borst

Borstkanker is een kanker die begint in de cellen van de borst. Het valt meestal vrouwen, maar mannen kunnen ook worden gediagnosticeerd met het. Borstkanker is niet een uniform ziekte, maar een categorie die verschillende vormen van borstkanker omvat. Deze kankers worden gewoonlijk gegroepeerd in categorie├źn afhankelijk van waar ze beginnen, de soort weefsels waarin ze beginnen, of ze symptomen manifesteren. Sommige komen vaker dan andere, en sommige kankers kenmerken van meer dan een type.

Niet-invasieve carcinomen

Niet-invasieve borstkankers zijn kankers die niet verspreid langs de weefsels waarin het begon. Deze soorten van kanker omvatten ductaal carcinoma in situ, lobulair carcinoom in situ en de ziekte van Paget.

Ductaal carcinoma in situ, ook wel DCIS, is de meest voorkomende vorm van niet-invasief carcinoom Volgens de American Cancer Society. Het wordt beschouwd als een voorloper van invasieve borstkanker en vaak gediagnosticeerd op een mammogram door samenvallende microverkalkingen. Wanneer we kijken naar prognostische factoren, zullen de artsen deze kankers gesplitst in twee typen, het type comedo en het type noncomedo, met de comedo meer zou herhalen.

Lobulair carcinoma in situ, in de volksmond LCI's, is technisch niet een vorm van kanker, maar een marker voor vrouwen die een hoger risico lopen op latere ontwikkeling van invasieve kanker in beide borsten. Dit type ziekte meestal niet gevonden examen, maar tijdens een niet- in borst biopsie. Omdat het verhoogde risico op borstkanker bij vrouwen met LCIS meer dan 20 jaar blijft, levenslang toezicht en de follow-up wordt aanbevolen.

Ziekte van Paget van de tepel is een soort ductaal carcinoom die begint in de hoofdkanalen van de borst. Het verspreidt zich op de huid van de tepel en de tepelhof (Govindan, 2008) betrekken. De huid rond de tepel begint schilferende en rode kijken, en soms bloeden. Het is zeldzaam, en bestaat uit slechts een procent van alle borstkanker, en wordt geassocieerd met DCIS (cancer.org).

Voorkomende vormen van invasieve carcinomen

De meest voorkomende vorm van invasieve borstkanker is invasief (ook wel infiltrerend) ductaal carcinoom. De American Cancer Society benadert dat acht van de 10 invasieve borstkankers zijn van dit type. Deze vorm van kanker begint in een melkgang en verspreidt zich in de vetrijke borstweefsel.

Invasief lobulair carcinoom begint in de melkklieren, de melk-producerende klieren. Deze vorm van kanker is goed voor een op de tien invasieve borstkanker.

Inflammatoire borstkanker

Inflammatoire borstkanker is een vorm van invasieve borstkanker, maar heeft meestal geen knobbel. Het vormt 1 tot 3 procent van alle diagnoses van borstkanker, zegt de American Cancer Society. Symptomen zijn onder meer zwelling van de borst, roodheid en warmte. De huid op de borst kan ook beginnen te kijken ontpit als een sinaasappelschil (de zogenaamde peau d'orange). Omdat er over het algemeen niet een brok, kan het niet op een mammogram en kan ook verward met een borstontsteking zijn. Deze kanker is waarschijnlijk te verspreiden en een slechtere prognose dan de andere invasieve borstkanker.

Triple-negatieve borstkanker

Triple-negatieve borstkanker borstkanker dat "receptoren" waarmee borstkanker meestal groeien, namelijk oestrogeen receptoren, progesteron receptoren en HER2 heeft. De meeste behandelingen voor borstkanker, zoals hormoontherapie en gerichte therapie├źn zoals Herceptin werk aan deze receptoren, maar werken niet op triple-negatieve borstkanker. Deze kankers zijn meestal agressief, slaan jongere vrouwen en vrouwen van kleur en hebben meer kans om te herhalen, maar zijn zeer gevoelig voor chemotherapie, zegt de American Cancer Society.

Metastatische Borstkanker

Borstkanker die is uitgezaaid naar andere organen van het lichaam wordt genoemd uitgezaaide borstkanker. Bij borstkanker verspreidt naar andere sites, blijft borstkanker, maar in een ander deel van het lichaam. De meest voorkomende plaatsen voor borstkanker uitzaaiingen zijn de botten, hersenen, longen en lever, volgens Dr Ramaswamy Govindan in de editie van The Washington Manual of Oncology 2008. Het is niet te genezen, maar behandelbare, met als doel de symptomen te verlichten, de controle van de verspreiding van de kanker, de kwaliteit van leven te handhaven en de overleving te verlengen, zegt Govindan. Hij zegt dat de gemiddelde overlevingstijd is twee tot drie jaar, maar met nieuwere behandelingen, zijn meer vrouwen die vijf jaar of misschien meer.