Soorten antibiotica voor een urineweginfectie

Soorten antibiotica voor een urineweginfectie

Een urineweginfectie (UTI) is een bacteriële infectie in de urinewegen die de blaas, urinebuis, urineleiders en nieren omvat. UTI symptomen zijn doorgaans voorzien van een frequente aandrang om te plassen, druk in de onderbuik en een prikkelend gevoel tijdens het plassen. Urineweginfecties worden meestal behandeld met antibiotica.

Penicilline

Penicilline medicijnen, met name amoxicilline, worden vaak voorgeschreven aan patiënten uti. Penicilline doodt de bacteriën door te interfereren met de celwanden.

Cefalosporine

Cefalosporine is een ander antibioticum dat interfereert met de bacteriële celwand. Dit antibioticum effectief doodt verschillende bacteriën groeien in de urinewegen systeem.

Co-trimoxazol

Trimethoprim-sulfamethoxazol (TMP-SMX) is een sulfa antibioticum dat in toenemende mate wordt gebruikt om urineweginfecties te behandelen. Dit antibioticum heeft een hoger risico van neveneffecten en kan interfereren met de werkzaamheid van orale anticonceptiva.

Chinolonen

Chinolonen, ook wel aangeduid als fluoroquinolonen, stoppen de bacteriën uit het reproduceren door te interfereren met hun genen. Deze medicijnen vaak duurder dan andere soorten antibiotica zijn.

Tetracyclines

Tetracyclines genezen urineweginfecties door het remmen van de groei van bacteriën. Bijwerkingen zijn vaak een gevoeligheid voor zonlicht en verkleuring van de tanden.

Nitrofurantoïne

Nitrofurantoïne is een vrij goedkoop antibioticum vooral voor urineweginfecties voorgeschreven. Hoewel deze medicatie werkt doorgaans voor blaasontstekingen, is het niet effectief voor nier-infecties.