Som upptäckte Tyfus?

Tyfus bacill, eller Salmonella typhosa, är bakterien som orsakar tyfoidfeber. Sjukdomen har funnits i mer än 2000 år och cirka 400 fall rapporteras årligen i USA i dag, de flesta förvärvats genom internationella resor. Tyfus är ett allvarligt hot mot hälsan i underutvecklade länder som är tätbefolkade och saknar adekvata sanitära anläggningar.

Symptom

Tyfus sprids genom förorenad mat eller vatten och intim kontakt med en smittad person. Det är en tarmsjukdom som orsakar svåra buksmärtor och tarm oegentligheter. Tyfus är potentiellt livshotande, särskilt för unga och bräckliga, om febern inte kan reduceras och antibiotika är inte en behandling.

Klinisk beskrivning

Den engelska läkaren Thomas Willis krediteras med den första kliniska beskrivningen av tyfoidfeber 1959 Han beskrev noggrant Stegen, tecken och symtom på feber, och rådde behandling såsom "åderlåtning, kräkningar och utrensning." Även om hans behandlingsmetoder lämnat något att önska, Willis 'beskrivning av sjukdomen var tillräckligt för att hjälpa senare forskare expandera på diagnosen och utesluta sjukdomar som härmade tyfus.

Forskare

Fransmannen Pierre-Fidele Bretonneau beskrivs noggrant utvecklingen av sjukdomen i 1819 Doktor Bretonneau rapporterade att tyfoidfeber sändes genom kontakt med de smittade genom att forska en tyfusepidemi i Frankrike. Dr William Wood Gerhard, själv en gång drabbats av sjukdomen, är ansvarig för att differentiera tyfus från andra gastrointestinala sjukdomar och fläcktyfus 1837 År 1880, den tyska bakteriologen Karl Josef Eberth hittat och identifierat baciller i en patient som hade dött av sjukdomen .

Vacciner

Dr Almroth Edward Wright (England) forskat blodkoagulation och, år 1889, utvecklade en tyfus vaccin som visat sig vara effektiva vid administrering till soldater under första världskriget En andra vaccin som utvecklats av Dr William Boog Leishman (Skottland) användes också under krig framgångsrikt.

Bloody Mary

Som Bretonneau insåg var tyfus passera genom förorenad mat och vatten, ofta från en bärare som visade inga symptom. De mest populära figur i historien i samband med tyfus var Mary Mallon, en kock som bar bacill för feber. Hon tvingades på sjukhus för tre år i 1907 som läkarna försökte befria henne om bacill förgäves. Efter release, fortsatte hon öppenvårdsbehandling tills hon försvann. Hittade fem år senare, tillbringade hon resten av sitt liv i karantän.