Sojamelk Veiligheid

Sojamelk Veiligheid

Soja is een groot onderdeel van de menselijke voeding afgelopen decennia een aanzienlijk deel wordt geconsumeerd in de vorm van sojamelk. Bezorgdheid over de toegenomen consumptie van soja-melk is vooral te danken aan de aanwezigheid van grote hoeveelheden fyto-oestrogenen, genaamd isoflavonen.

Isoflavonen en Oestrogeen

Oestrogeen is een hormoon dat door zowel mannen als vrouwen, en dient als de primaire vrouwelijk geslachtshormoon. Oestrogeen en soja-isoflavonen moleculen structureel zeer vergelijkbaar.

Isoflavonen Receptor Bonding

De gelijkenissen tussen isoflavonen en oestrogeen laat isoflavonen zich aan oestrogeenreceptoren in het menselijk lichaam. Isoflavonen kunnen ofwel bootsen oestrogeen of blokkeren de opname van oestrogeen door verstopping van de receptor.

Soja en borstkanker

William Helferich, een voedsel wetenschap en de menselijke voeding professr aan de Universiteit van Illinois, meldt dat de consumptie van isoflavonen in het begin van het leven kan het voorkomen van borstkanker, terwijl de consumptie van isoflavonen in midden om het latere leven kankercellen borsttumoren kan verergeren.

Soja en Puberteit

Volgens Jill E. Schneider, PhD., Van Lehigh University, ratten gevoed met soja-isoflavonen genisteïne in een laboratorium setting ervaren vroege puberteit. Schneider concludeerde dat meer onderzoek nodig om de effecten van soja op mens kan worden bepaald.

Soja en zaadcellen

Een verslag in het tijdschrift Human Reproduction op 23 juli 2008, beschreef een studie waarin soja-inname werd gecorreleerd met verlaagd aantal zaadcellen, vooral bij zwaarlijvige mannen. Echter, zwaarlijvige mannen hebben meestal een hoger niveau van oestrogeen, ongeacht de soja-inname. Meer onderzoek is nodig om voor of tegen deze conclusie.

Conclusie

Onderzoek naar soja is tegenstrijdig of onduidelijk bewezen. Volgens Dr. Schneider, een volledige stopzetting van sojaproducten --such soja milk-- is niet noodzakelijk, maar matiging van soja inname aanbevolen.