Sjögrens lungsjukdom

Så många som 4 miljoner amerikaner lever med Sjögrens syndrom och 90 procent kvinnor. Detta kronisk autoimmun sjukdom orsakas av en individs immunsystem attackerar sina egna fuktproducerande körtlar. Som ett resultat av de primära symtomen är torrhet i ögon och mun. Medan forskning pågår för närvarande finns det inget botemedel för detta syndrom.

Egenskaper

Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom där blodkropparna angriper individens egna fuktproducerande körtlar. Detta syndrom klassificeras i två typer. Primärt Sjögrens är när villkoret sker utan några andra faktorer eller medicinska tillstånd är närvarande, medan den sekundära typen uppträder i närvaro av en annan bindvävssjukdom, såsom reumatoid artrit eller lupus. Emellertid finns det typiskt inga symptomatiska skillnader mellan de två typerna.

Symptom

Eftersom Sjögrens syndrom innebär ett angrepp på de fuktproducerande körtlar, torra ögon och torr mun är de vanligaste symtomen på grund av minskad produktion av tårar och saliv.

Medan det är i allmänhet inte livshotande, eftersom det är en systematisk sjukdom bör symptom kontrolleras ofta för att detektera den potentiella påverka några inre organ. En sen steg kondition Sjögrens är lymfom, cancer i lymfkörtlarna.

Diagnos

Sjögrens syndrom diagnostiseras vanligen hos personer äldre än 40 Eftersom symtomen varierar bland individer och biverkningar från mediciner kan likna symtomen vid detta tillstånd, kan det vara svårt att diagnostisera.

Traditionella tester omfattar blod, saliv och urin. En ögonläkare kan genomföra en spaltlampa undersökning för att upptäcka eventuella skador på hornhinnan till följd av sjukdomen.

Dessutom, för att bestämma mängden saliv flöde in i individens mun, en Sialogram avbildning test, som kräver ett färgämne injektion i körtlar bakom käken och framför öronen, kan förskrivas. En annan indikation på Sjögrens syndrom är närvaron av ett kluster av inflammatoriska celler på spottkörtlarna. I detta fall är den diagnostiska metoden en läppbiopsi.

Orsaker

Den primära orsaken till Sjögrens syndrom är kroppens immunsystem attackerar sina egna fuktproducerande tear och spottkörtlar. Sekundärt Sjögrens sjukdom orsakas av andra tillstånd som påverkar dessa körtlar eller immunsystemet eller orsaka inflammation. Halsbränna och gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är vanliga tillstånd associerade med Sjögrens syndrom.

Personer med reumatisk sjukdom är mer benägna att ha Sjögrens syndrom, och inflammatoriska sjukdomar som kan utlösa Sjögrens inkluderar artrit, Raynauds fenomen och vaskulit.

Autoimmun tyreoidit eller Hashimotos sjukdom är en vanlig autoimmun sjukdom som är förknippad med Sjögrens syndrom. Även sällsynta, är primär biliär cirros en immunsjukdom som påverkar levern som är kopplad till Sjögrens.

Behandling

Läkemedel för behandling av de primära funktionerna i torr mun och ögon omfattar över disk ögondroppar eller receptbelagda läkemedel som pilokarpin och cevimeline för att öka salivproduktionen av saliv och tårar.

En icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) eller andra artrit rättsmedel används för att behandla specifika komplikationer till följd av detta villkor såsom artrit. När villkoret påverkar hela kroppen, det finns systemomfattande immunsuppressiva behandlingar såsom metotrexat eller cyklosporin. I svåra fall krävs operation.