SHIM Score & Prostaatkanker

SHIM Score & Prostaatkanker

De COMPENSATIESCHIJF of seksuele gezondheid inventaris voor mannen, wordt score op grote schaal gebruikt in de klinische praktijk en onderzoek om erectiele dysfunctie (ED) of impotentie bij mannen te evalueren. Erectiele dysfunctie is het verlies van het vermogen om een ​​erectie te houden voor geslachtsgemeenschap. De ernst van ED volgens een SHIM score is 1 tot 25, waarbij 1 het meest ernstig en 25 gezond. Mannen met een COMPENSATIESCHIJF score van 21 of onder zijn over het algemeen verteld om een ​​arts te raadplegen om uit te vinden van de oorzaak van de ED. Prostaatkanker is niet noodzakelijk een oorzaak van ED, maar behandelingen voor prostaatkanker kan leiden tot ED.

Chirurgie en SHIM Score

Enige mate van ED treedt altijd na de operatie om de prostaat te verwijderen. De ernst van de ED zal afhangen van het stadium en type van de kanker, de vaardigheid van de chirurg en de techniek. Volgens WebMD, een studie gemeld dat patiënten die zenuw-sparende operatie ondergaan om de prostaat te verwijderen (operatie die geen invloed heeft op de zenuw die erecties veroorzaakt) deed het beter met een COMPENSATIESCHIJF score dan degenen die niet-zenuwsparende operatie onderging.

Radiation Therapy en COMPENSATIESCHIJF Score

ED is de meest voorkomende lange termijn complicatie van radiotherapie voor prostaatkanker. Het gebeurt traag en kan tot zes maanden te ontwikkelen.

Beperking van het risico van ED na bestraling

Volgens een rapport van de National Naval Medical Center in Maryland, is de kans op ED aanzienlijk verminderd door het gebruik van nieuwere en nauwkeuriger technologieën in radiotherapie, zoals intensiteit-gemoduleerde radiotherapie (IMRT). Dit is een vorm van stralingstherapie dat de dosis in normale gezonde weefsel minimaliseert en levert dezelfde stralingsdosis naar alle delen van de kanker. Praat met uw arts over nieuwe vormen van radiotherapie om uw risico van ED te minimaliseren als u bezorgd bent.

Bijwerkingen van IMRT

Volgens de Diagnostic Imaging website, de precisie van IMRT leidt tot minder bijwerkingen dan de traditionele radiotherapie technieken. Bijwerkingen optreden, echter, en kan het volgende omvatten: ED, verlies van eetlust, huidproblemen en vermoeidheid.

Hormoontherapie en COMPENSATIESCHIJF Score

Hormoontherapie bij prostaatkanker kan leiden tot een verminderde zin in seks en ED, met een overeenkomstige vermindering van een COMPENSATIESCHIJF score ongeveer twee tot vier weken na aanvang van de therapie. WebMD zegt beperkte gegevens toonden aan dat specialisten van de Cleveland Clinic bleek dat patiënten hebben over het algemeen niet goed reageren op de behandelingen voor ED na de behandeling met hormoontherapie. Misschien wilt u dit bespreken met uw arts als hormoon therapie is een optie voor u en u zich zorgen over de effecten ervan op uw COMPENSATIESCHIJF score zijn.

ED Behandelingen en COMPENSATIESCHIJF Score

Uw SHIM score kan uw arts u vragen om ED behandelingen met u bespreken of u problemen ondervindt nadat u de behandeling van prostaatkanker. Deze kunnen omvatten orale medicatie, injecties in de penis voor de geslachtsgemeenschap, penis implantaten, medicijnen aan de binnenkant van de penis voor de geslachtsgemeenschap en vacuüm vernauwing apparaten.