Shaken Baby Syndrome & Sensorisk Integration Disorder

Sensorisk Integration Disorder eller dysfunktion (SID) är oförmågan av hjärnan att bearbeta den information som den tar emot via sinnesorganen. Detta orsakar problem med utveckling, lärande och övergripande beteende. Finns främst i barn, en av de vanligaste orsakerna skakas baby syndrome (SBS), men detta tillstånd kan uppstå på dess eget, för. Om diagnosen korrekt och i tid, SBS och SID kan förebyggas och botas. Emellertid kan fördröjning leda till irreversibla tillstånd.

Historia

Syndromet beskrevs första gången 1946 av en barnröntgenläkare, Dr John Caffey, som kallade det "whiplash skakas-baby syndrome." Han rapporterade det som ett kluster av infantil subdural och subarachnoid blödningar, dragkraft-typ metaphyseal frakturer, och retinal blödning (Caffey, 1974). Caffey noterade att många barn hade inre skador utan några tecken på yttre skador och tillskrivs utvecklings skillnader mellan spädbarn huvuden och vuxnas huvuden till dessa skador.

Förklaring

Shaken baby syndrome är en livshotande traumatisk hjärnskada som orsakas av kraftig skakning av små barn som vuxna. Det inträffar när ett litet barn eller spädbarn vanligen innehas av armen eller stammen upprepade gånger skakat på fram och tillbaka rörelser som liknar en "whiplash" rörelse. Huvudet tar upp nästan 25 procent av kroppsvikten hos spädbarn (vuxna huvuden väger endast 10 procent av den totala kroppsvikten), och nackmusklerna är fortfarande svag, vilket resulterar i dålig motorstyrning. Ett spädbarn huvud har en högre koncentration av vatten också, vilket gör barn mer mottagliga för skada. Även icke-våldsam skakning kan skada ett litet barn eller spädbarn hjärna genom att brista blodkärl, skada nerver, loss näthinnan, ärrbildning synnerver, och orsakar hjärnsvullnad och blodproppsbildning. Detta leder till irreversibla tillstånd inklusive partiell eller fullständig blindhet, hörselnedsättning, förlamning, hjärnskador, utvecklingsstörning, cerebral pares, kramper, försenad utveckling och i värsta fall till och med döden.

Identifiering

Var uppmärksam på ditt barns allmänna beteende. Se om ditt barn uppvisar extrem irritabilitet, har orimligt och kontinuerlig kräkningar eller plötsligt slö och visar låg muskeltonus. Han kan också vara oförmögna att följa rörelser och visar ovanliga stelhet, kramper eller konvulsioner som inte fanns tidigare och svårigheter att andas normalt. Han också kanske inte le eller artikulera normalt och kommer att suga eller svälja för långsamt. Ta ditt barn till den lokala akuten eller läkare omedelbart om han har något av dessa tecken eller symtom.

Förebyggande och lösning

Shaken baby syndrome kan förebyggas med lite omsorg från föräldrarna och vaktmästaren. Känn din vaktmästare och se till att hon kan styra sitt humör när hon är med ditt barn. Som förälder måste du också kunna styra din ilska när du är med ditt barn. Förstå vilka aktiviteter kan orsaka skador på ditt barn. Stödjer alltid barnets huvud när du håller honom i händerna. Håll barnet mot bröstet och gå, tala eller sjunga till tröst och lugna honom. Tillfredsställa sina grundläggande behov som blöjbyte och matning i tid för att hålla honom från att gråta i onödan.

Varning

Barnets hjärna är mycket bräcklig och stödjande huvud och hals är svaga. Undvik att skaka en bebis, spelar ungefär med henne eller kasta upp henne i luften. Håll aldrig barn upp och ner eller svänga dem runt vilt.