Serotonine Deficiency Disease

Serotonine Deficiency Disease

Serotonine-deficiëntie ziekte treedt op wanneer serotonine in het lichaam dalen tot een ongezond niveau. Serotonine werkt aan eetlust, stemming, slaap, en de cognitieve functie te reguleren. In de meeste gevallen kunnen eenvoudige veranderingen in levensstijl serotonine tekort te keren.

De rol van het tryptofaan

Het aminozuur tryptofaan wordt omgezet in serotonine en wordt de hersenen essentiële bron voor de neurotransmitter. Onvoldoende hoeveelheden van dit aminozuur kan leiden tot angst, depressie en andere symptomen van serotonine deficiëntie.

Oorzaken van Serotonine Deficiency

Insulineresistentie, stress, levensstijl en overmatig gebruik van antidepressiva kan bijdragen tot een daling van serotonine. Blootstelling aan pesticiden, PCB's (gechloreerde bifenolen) en sommige kunststoffen kunnen ook serotonine en tryptofaan depletie vooruit.

Symptomen van deficiëntie

Serotonine tekort manifesteert in een aantal manieren, waaronder vermoeidheid, verminderde cognitieve functie, paniekaanvallen, dwangmatig gedrag en angst. Depressie is het meest voorkomende en kan vertonen als mild tot ernstig en variëren in duur.

De rol van een gezonde voeding

Gevonden in zuivelproducten, vis, gevogelte, noten en granen, tryptofaan speelt een centrale rol in het voorkomen van serotonine deficiëntie. Cafeïne en alcohol-inname moet worden beperkt; zowel afbreken tryptofaan en serotonine in het lichaam. Diëten laag in eiwit bijdragen tot de uitputting van essentiële aminozuren zoals tryptofaan.

Extra manieren om serotonine te verhogen

Toenemende blootstelling aan natuurlijk zonlicht, supplementen, meditatie en positief denken kan helpen met het verhogen en handhaven van gezonde serotonine niveaus.