Schildklier Symptomen & Test

De schildklier is een vlinder-vormige klier in de hals. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van de stofwisseling en het cellulaire activiteit. De schildklier kan verschillende omstandigheden met hun eigen sets van symptomen ontwikkelen. De meest voorkomende problemen met de schildklier onder hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, thyreoïditis en kanker.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie, of traag werkende schildklier, wordt veroorzaakt wanneer het lichaam niet genoeg schildklierhormoon. De symptomen van deze aandoening zijn geringe gewichtstoename en moeite afvallen, vermoeidheid, koude intolerantie, droge huid en haar, krampen of pijnlijke spieren, haaruitval (soms met de wenkbrauwen), depressie, prikkelbaarheid, constipatie, zware menstruatie, geheugenverlies en verminderde sex drive.

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie, of overactieve schildklier, wordt veroorzaakt wanneer het lichaam produceert te veel schildklierhormoon. Symptomen en tekenen van deze aandoening onder meer gewichtsverlies, zweten en warmte gevoeligheid (soms de huid voelt warm aan), snelle hartslag of hartkloppingen, slapeloosheid, nervositeit, spierzwakte, trillende handen, kortademigheid, vermoeidheid en staren in de ruimte.

Schildklierkanker

Volgens de EndrocrineWeb site, zijn er ongeveer 20.000 nieuwe gevallen van schildklierkanker per jaar. Symptomen van schildklierkanker zijn zwelling of pijn in de nek, knobbeltjes, heesheid en vergrote lymfeklieren. Opgemerkt moet worden dat minder dan 1 procent van knobbels kwaadaardig.

Auto-immune Thyroiditis

Auto-immuun thyreoïditis is een aandoening waarbij de eigen antistoffen in het lichaam aan te vallen de schildklier, waardoor het te vergroten. De symptomen van deze aandoening zijn vergelijkbaar met hypothyreoïdie, maar ernstiger.

Behandeling Opties

Hypothyroidisme en auto thyroiditis beide behandeld met hormoonvervangingstherapie bestaande uit een dagelijkse pil genomen om de schildklier krimpen en controle schildklierhormoon verordening.

Medicijnen om symptomen zoals trillen en overproductie van schildklierhormonen controleren in dienst zijn bij de behandeling van hyperthyreoïdie. Andere behandeling opties zijn radioactief jodium, dat doodt de schildklier cellen, het niet meer de overproductie, en een operatie om de schildklier volledig te verwijderen. Beide opties zullen de patiënt hypothyreoïdie te verlaten, waarbij dagelijkse medicatie.

Behandeling van schildklierkanker omvat het verwijderen van alle of een deel van de schildklier en eventuele besmette lymfeklieren of omringend weefsel. Enkele weken later, wordt radioactief jodium worden gebruikt om te zien of alle schildklierweefsel verwijderd. Zo niet, een operatie is volledig. De patiënt zal dan op schildklier medicatie voor hypothyreoïdie en terug te keren voor de periodieke tests om de juiste dosering te verzekeren en ervoor te zorgen dat de schildklier tumor is niet teruggekeerd.

Tests

Er zijn verschillende tests uitgevoerd om problemen met de schildklier te diagnosticeren. De meest voorkomende test is de schildklier stimulerend hormoon (TSH) bloedonderzoek. Andere bloedonderzoeken gebruikt zijn onder T4 en T3 hormonen en of schildklier globuline (TBG). Sommige patiënten vereisen ook een schildklier-scan of jodium opname scan, waarbij jodium of een isotoop wordt gegeven en vervolgens een foto van de schildklier wordt bekeken.