Rol van de ESR in Meningitis

Meningitis is de zwelling van de membranen van de hersenen en het ruggenmerg. ESR is een test gebruikt om de oorzaak van meningitis bepalen.

Symptomen

De symptomen van meningitis treden meestal op binnen twee dagen van de infectie. Symptomen omvatten ernstige hoofdpijn, koorts, overgeven, slaperigheid en stijfheid in de nek.

Oorzaken

Meningitis kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels. Virale meningitis komt het meest voor en schimmel meningitis is minst voorkomende. Pneumokokken, meningokokken, Haemophilus en listeria zijn de bacteriën die meningitis veroorzaken.

ESR

ESR (bezinking) meet hoe snel de rode bloedcellen te scheiden van het plasma en bezinken op de bodem van de reageerbuis. De test wordt gebruikt om te bepalen of ontsteking aanwezig is. Studies hebben aangetoond dat pneumokokken, meningokokken, Haemophilus en listeria hebben hun eigen ESR. Dus de ESR helpt te bepalen welke bacteriën de oorzaak.

Behandeling

Virale meningitis meestal wist op zijn eigen binnen 10 dagen. Antimycotica worden gebruikt voor schimmel meningitis. Antibiotica behandeling van bacteriële meningitis. ESR helpt bepalen welke antibiotica te gebruiken.

Het voorkomen

U kunt de verspreiding van meningitis te minimaliseren door veelvuldig handen wassen, schoonmaken besmette voorwerpen zoals deurknoppen en door geen drankjes te delen met een zieke persoon. De vaccins meningitis voorkomen Hib, meningokokken en pneumokokken.