Risker och komplikationer av Bells pares

Bells pares är ett tillstånd som orsakar nerven i ansiktet svullnad eller komprimerad. Bells pares drabbar mer än 40.000 människor i USA varje år, enligt Mayo Clinic. Det inträffar oftast mellan 15 år och 60, men det är främst diagnostiseras i de 40 år eller äldre. Med tiden och ofta ingen medicinsk behandling, Bells pares rensar oftast på egen hand. De flesta människor återhämta sig från symptom på villkoret inom några veckor till sex månader. Symptomen återkommer i cirka 10 procent av människor, säger Mayo Clinic, och en del kommer att få symptom resten av deras liv.

Risker

Människor som löper störst risk för Bells pares är de med försvagat immunsystem, till exempel personer med hiv eller aids, eller de som är gravida eller har diabetes. En vanlig orsak till Bells pares är herpes simplex virus; andra vanliga virus kopplade till tillstånd inkluderar vattkoppor, bältros och mononukleos, enligt Mayo Clinic. Andra riskfaktorer som kan sporra uppkomsten av Bells pares innefattar en bakteriell infektion, till exempel borrelia eller tuberkulos; neurologiska störningar; skada i huvudet eller ansiktet; tumörer som trycker på ansiktsnerven; och virus såsom influensa eller förkylning.

Komplikationer

Kortsiktiga komplikationer av Bells pares är muskelförlamning på ena sidan av ansiktet som får den att sloka, torra ögon, oförmåga att blinka, svullnad i ansiktet, dreglar, smärta i örat på den drabbade sidan, förvrängd smak, en rinnande näsa och talsvårigheter och äta. I vissa fall, pares orsakar biverkningar Bells som varar livet ut, även producera en onormal mängd tårar när skratt, eller dregla vid olämpliga tidpunkter, enligt National Institutes of Health. Bells pares kan också leda till permanent ansikts deformation, som uppstår när musklerna i ansiktet atrofi. Bells pares drabbade kan ha problem provsmakning. De kan även lida av hornhinnesår och infektioner i ögat.

Överväganden

Den medicinska samfundet har ingen möjlighet att mäta om någon kommer att utveckla Bells pares före uppkomsten av tillståndet. Tester för att förutsäga Bells pares eller dess komplikationer finns inte. Enligt Mayo Clinic, kan symtomen ibland förväxlas med en stroke, en tumör eller annan typ av infektion. Om en person tror att hon kan vara benägna att villkoret baserat på en specifik riskfaktor, ska hon tala med sin läkare.

Behandling

Många gånger, de med Bells pares återhämta sig utan medicinsk behandling. Vid behov av läkarvård, kan en läkare rekommendera en av flera läkemedel, inklusive kortikosteroider eller antivirala medel. Sjukgymnastik kan bidra till att stärka ansiktsmusklerna. I sällsynta fall kan operation lindra trycket på nerven som leder in i ansiktet.

Tidsplan

Komplikationer från Bells pares framsteg snabbt. Många gånger kommer en person att vakna upp för att upptäcka att han har utvecklat Bells pares natten. En stickande läpp på morgonen skulle kunna avancera till en fullständig fall Bells pares genom att samma kväll. I andra fall kan symtomen visar under några dagar. Bells pares komplikationer kommer att vara mest allvarliga inom två till tre veckor efter insjuknandet. Mer än hälften av de som har sjukdomen kommer att återhämta inom sex veckor, och 85 procent kommer att återhämta sig inom ett år.