Risicofactoren van CRPS

CRPS, of complex regionaal pijnsyndroom, is een aandoening die de armen of benen beïnvloedt. Het kan een brandende pijn in deze delen van het lichaam en andere symptomen. Er zijn een aantal risicofactoren die bijdragen aan de aandoening.

Symptomen

Symptomen van CRPS omvatten branden in de arm, hand, been of de voet, veranderingen in haar of nagelgroei, zwelling en stijfheid, spierspasmen, verminderde beweging in het getroffen ledemaat en gevoeligheid van de huid.

Oorzaken

Er zijn twee typen CRPS: Type 1 en Type 2. Type 1 wordt veroorzaakt door een verwonding die geen invloed heeft de zenuwen in het getroffen ledemaat, maar veroorzaakt de symptomen van CRPS in ledematen. Type 2 wordt veroorzaakt wanneer er directe schade aan de zenuwen.

Risicofactoren

Sommige van de risicofactoren van CRPS zijn hartaanvallen, infecties, krachtig trauma aan de ledematen, schotwonden, breuken, operaties en verstuikingen. Volgens de Mayo Clinic, is de oorzaak van CRPS te ontwikkelen na deze omstandigheden niet volledig begrepen.

Complicaties

Complicaties die kunnen voortvloeien uit CRPS omvatten contracturen en spieratrofie.

Preventie / Solution

CRPS is niet altijd te voorkomen, maar het nemen van vitamine C na een pols factor en mobilisatie direct na een beroerte kan de kans op het ontwikkelen van de aandoening te verlagen.